Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Taču smo ručali najboljeg šanpjera ove godine. Rajčice s tek par zrna soli bile su apsolutno fantastične

Dobra hrana jučer je proglasila zagrebački Tač najboljim tradicijskim restoranom u Hrvatskoj. Tijekom današnjeg ručka s predstavnicima distributerske kuće Lu Ma Ekskluziv i vinarije Tikveš, Tač je opravdao tu titulu.

Ručak na gotovo prepunoj Tačovoj terasi počeli smo vrlo svježim, slatkim škampima crudo i karakternim carpacciom od ikejime brancina. Slijedile su briljante dagnje tek otvorene na pari, bez češnjaka, peršina i svih drugih nepotrebnih dodataka koji kompromitriraju okus najboljih jeftinih školjki na svijetu. Uistinu ne razumijemo zašto zagrebački restorani svakodnevno ne prodaju dagnje: food cost je minimalan, a okus jedan od najbogatijih među svim stvorenjima koja žive u Jadranu.

tac-terasa

Poslije dagnji dobili smo fine lignje na šporko, dok je za glavno jelo poslužena dosta senzacionalna oborita riba. Veliki kovač skuhan na pari, u sekudnu točno tako da je ostao sočan i tek je počeo dobivati čvrstinu, najbolji je kojeg smo ove godine jeli u Hrvatskoj. Uz par kapi Chiavalonova ulja, kovač se pretvorio u delikatesu vrijednu najviše ocjene.

S ribama su nam donijeli dvadesetak kriški zadnjih ljetnih rajčica, koje su toliko intenzivno mirisale da Tačova gastronomska ideologinja Vesna Miletić nije ni pomislila na njih stavit bosiljak. Kad imate ovako dobru rajčicu, ne treba vam nikakvo pojačanje osim tri četiri zrna cvijeta soli i dvije kapi ulja. Rajčica  ukusna koliko i luksuzna riba, spada među gastronomska iskustva koja se dulje pamte.

tac-brancin-komora

Uz kovača i rajčice pili smo Simčičev Chardonnay Cru Selection, koji je bio očekivano izvrstan. Uz škampe smo pili tikvešku Belu vodu, ozbiljno školovano, čvrsto strukturirano bijelo vino. Ručak smo počeli Valdovim col fondom. Valdo je poznata vinarija iz Valdobbiadenea, koja proizvodi nekoliko vina izvan okvira standardnog, industrijskog prosecca. Col fondo je metoda proizvodnje prosecca koja uključuje odležavanje pjenušca na kvascima u boci bez degoržacije, što vinu daje širinu, tijelo i ozbiljnost.

Ručak u Taču bio je uobičajeno hedonistički, sa zaista vrhunskim sastojcima i kuhanjem koje poštuje kvalitetu sastojaka. Tač se poslije pandemije polako ali samouvjereno i kompetentno pretvara u zagrebačku, kontinentalnu verziju Plavog podruma.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.