Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dubrovnik želi smanjiti broj apartmana za trećinu i zabraniti otvaranje novih

dubrovnik-stradun

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ) za index.hr izjavio je da bi Dubrovnik mogao biti prvi hrvatski turistički grad koji će smanjiti apartmanizaciju. Točnije, Dubrovnik razmišlja o zabrani puštanja u promet novih apartmana i ukidanjem trideset posto postojećih.

Pravna podloga za takve promjene je novi zakon o turizmu koji stupa na stanu slijedeće godine. Zakon među ostalim gradove i općine obvezuje da donesu planove upravljanja destinacijama, koji mogu uključivati razna ograničenja u ugostiteljstvu i smještaju, zabrane otvaranja novih restorana, barova i apartmana, uvođenje ekološkog turističkog doprinosa i druge mjere.

Dubrovački gradonačelnik smatra da su promjene neophodne i hitne. Dubrovnik je, prenosi Index.hr, na početku ove sezone imao 3974 iznajmljivača s 15.996 kreveta, a cijeli Dubrovnik s privatnim smještajem i hotelima ima oko 48.000 kreveta na 42.000 stanovnika. Ne uvede li se reda i granica u te trendove, tvrdi gradonačelnik, nove generacije Dubrovčana više neće moći živjeti u gradu ako nisu nasljednici ili vlasnici apartmana. Drugi problem je novogradnja, koju grad potiče ali golemi broj stanova ne završava na tržištu za građane već na Airbnbu.

Gradonačelnik Franković tvrdi da će promjene biti postupne i da nikome neće oduzimati licence i prava dok ona ne isteknu. Udruge iznamljivača, očekivano, žestoko se protive. Ograničavanje privatnog smještaja postaje konvencija na europskim turističkim destinacijama. Južni Tirol ove je godine donio nove propise koji zabranjuju gradnju novih apartmana, soba i hotela osim ako novi kapacitetu nadomještaju zatvorene. Nitko privatnu nekretninu više ne smije iznajmiti bez dopuštenja lokalnih vlasti, a ograničen je i broj turista koji u isto vrijeme smije boraviti na destinaciji, kako bi se izbjegle prevelike gužve. Broj turista u Južnom Tirolu ni u jednom trenutku ne smije biti veći nego 2019. godine.

Održivi turizam u Hrvatskoj može se početi razvijati samo iz jednog polazišta: razvoja osnovne infrastrukture, uz kvalitativnu selekciju, realnu kategorizaciju i standardizaciju smještaja i ugostiteljstva. Bez toga, svaki govor o održivijem turizmu je politička floskula.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.