Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Plava laguna obitelji Lukšić prodala je Bonaviu, najstariji riječki hotel, za 8.1 milijun eura

bonavia

Bonavia je jedan je od urbanističkih simbola grada Rijeke. Bonavia je nasjtariji riječki hotel, podignut u 19. stoljeću. Kako je Rijeka poslije 1945. godine postala isključivo teškoindustrijski, izrazito antituristički grad, Bonavia sve do pretkraj devedesetih nije imala nikakvo posebno turističko značenje; bila je tek jedan od niza bezveznih riječkih hotela, samo s bitno ljepšom, povijesno vrijednom zgradom.

Onda je Bonaviu kupio Goran Štrok, prvi ozbiljni hrvatski hotelski velepoduzetnik, koji je u narednih desetak godina jedini riječki hotel palaču uspio podići na sasvim solidnu razinu, što je uključivalo gastronomski ambiciozan restoran, solidno uređene sobe i apartmane i vrlo dobar servis. U 2009. ili 2010. godini Štrok je skupa sa svojim dubrovačkim hotelima, Bonaviu prodao Plavoj laguni hrvatsko-čileanske obitelji Lukšić. Lukšići su neprijeporno najbogatiji Hrvati na svijetu.

No, Lukšići se u Hrvatskoj nisu htjeli baviti boljim hotelijerstvom, osim u Dubrovniku. Lukšići su kupili porečku Plavu lagunu koju su do danas ostavili na jednako niskoj razini kao kad su preuzeli taj lanac hotela i kampova s tri i lažne četiri zvjezdice. 

Lukšići su u Hrvatskoj šampioni mediokritetskog turizma, s iznimkom dubrovačkih hotela koje su preuzeli od Štroka: Excelsior, Bellevue i Palace u prilično su dobrom stanju. Nažalost, Bonavia je prošla najgore od svih hotela koje je obitelj Lukšić kupila u Hrvatskoj. Bonavia je u samo nekoliko godina toliko degradirala da smo zadnji put spavali u sobi s jeftinim plastičnim namještajem, krevetima koji su se gotovo raspadali i kupaonicom koja je bila opremljena tek neznatno bolje od kupaonica u studentskim domovima. Pa smo zauvijek odustali od Bonavie.

Danas smo u Novom listu pročitali da je Plava laguna za 8.1 milijun eura prodala Bonaviu izraelskoj grupaciji Brown Hotels, koja je lani preuzela riječku hotelsku grupu Jadran. Brown Hotels upravlja hotelima u Njemačkoj, Cipru, Grčkoj i Izraelu, ali Brown nije poznat po luksuznom hotelijerstvu, što sugerira da Bonaviu nažalost ne čekaju bitno bolja vremena. Bonavia je hotel palača, koja zahtijeva ambicioznog investitora i visoka ulaganja.

Naravno, pod uvjetom da Rijeka u svom postindustrijskom životu želi postati civilizirani turistički grad.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.