Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je prvi sladoled od plastike. Ima okus vanilije i savim je jestiv. Evo o čemu je riječ 

Londonska dizajnerica Eleoanora Ortolani ovog je tjedna postala globalno poznata zbog svog novog rada, sladoled od plastike. Riječ je o kombinaciji istraživanja krajnjih mogućnosti u gastronomiji i neke vrste performansa.  

Plastika u ovom sladoledu odgovorna je za njegov okus. Ortolani je plastiku izložila specijalnim bakterijama i enzimima koje je skupina znanstvenika u Škotskoj identificirala kao efikasne razgrađivače plastike. Ti spojevi plastiku pretvaraju u vanilin, aditiv koji hrani daje umjetni okus vanilije, jedan od najkorištenijih sastojaka u industriji sladoleda.

Plastika koju su bakterije i enzimi pretvorili u vanilin dolazi od plastičnih boca. Prvi svjetski sladoled od plastike izložen je kao umjetnički rad Guilty Flavors. “Danas imamo sve što nam treba da ponovno promislimo i osmislimo prehrambeni sustav,” kaže Ortolani, “ Ovaj projek započela sam iz velike frustracije zbog slabosti sistema reciklaže plastike koji se ne može nositi sa zagađenjem, ali i zato što je unatoč svim informacijama koje imamo o štetnosti plastike, nje sve više.”

Znanstvenici koji su surađivali na projektu kažu da sladoled od plastike još nema potrebne dozvole da za konzumaciju. Mora proći kroz isti regulatorni proces i proces standardizacije kao i svaki drugi prehrambeni proizvod da bi ga ljudi smjeli jesti. Ali već sada inspirira nove ideje i potiče raspravu o zagađenju plastike i činjenici da ne znajući već jedemo i udišemo puno plastike. Prema podacima OECD-a reciklira se samo devet posto sve plastike na svijetu. Istodobno, prirodna vanilija sve je nedostupnija i skuplja. Prvi sladoled od plastike napravljen upravo s vanilinom od plastike, pogađa u srž teme. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.