Majstorske radionice Agencije za ruralni razvoj Istre i nakon osam godina ostaju najjači program profesionalnog obrazovanja u hrvatskoj restoranskoj industriji. Kroz AZRRi-jev centar na Gortanovu brijegu prošli su gotovo svi vodeći hrvatski chefovi, uz neke od najboljih slovenskih i talijanskih chefova, koji su svojim stručnim predavanjima značajno utjecali na cijelu generaciju kuhara.
Interes profesionalne zajednice za razmjenu znanja koje omogućuju AZZRI-jeve radionice sustavno raste, a ove godine u program se uključuju i novi chefovi. U jesenskom ciklusu koji počinje 18. listopada, predavat će David Skoko, glavna slastičarka Cap Aurea Maša Salopek (ex Hiša Franko), Priska Thuring iz Stare Škole, izvršni chef Aminessa Matija Bogdan, Mario Mihelj chef El Tora i Mareda i drugi.
Prema podacima koje je u najavi radionica iznio voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva Edmondo Šuran, kroz ovaj je program dosad prošlo gotovo tri tisuće polaznika. AZZRI ove godine slavi i 20. obljetnicu, dovoljno visoka brojka da se realno sagleda koliko je rad istarske Agencije pridonio razvoju istarske gastronomije, od obnove fonda istarskih boškarina i istarskih koza, preko razvoja novog standarda kvalitete domaćih autohtonih proizvoda, do promocije i edukacije cijelog gastronomskog lanca, od poljoprivrednika do chefova i barmena.
Ove godine AZRRI jača svoj edukativni program proširenjem radionica na terensku nastavu. Tako će Priska Thuring radionicu održati u svom restoranu Stara Škola kraj Buja i polaznike voditi u berbu šafrana na imanju OPG-a Černjeka. Chef Zdravko Tomšić radionicu Gastronomija istarskih sireva održat će u čuvenoj Mljekari Latus u Orbanićiima. Matija Bogdan predavat će o kreativnoj upotrebi jesenskog lisnatog povrća u restoranskom kuhanju, a David Skoko, jedan od najdugovječnijih i najaktivnijih AZRRI-jevih suradnika, održat će radionicu o plavoj ribi. Mario Mihelj predavat će o kreativnoj kuhiji, a još jedan veteran ovog programa Rober Perić, kolegama će predstaviti tehnike izrade tradicionalnih istarskih slastica na moderniji način i deserata u čašama.
Dvije nove predavačice u ovom ciklusu otvaraju i nova područja u programu. Sommelierka Annamaria Kolić, koja sa suprugom odnedavno vodi briljantnu konobu Alla Beccaccia, predavanje o temeljima istarske gastronomije održat će na engleskom jeziku kako bi bilo dostupno i za strane polaznike, dok će Vana Babić, bivša urednica portala Dobra hrana, prvi put u ovom programu održati teorijsku i praktičnu radionicu o promociji gastronomije na internetu i društvenim mrežama, sve važnijim vještinama kojima hrvatski restoranski profesionalci još ne raspolažu u dovoljnoj mjeri.
Konačni program AZZRI-jeva jesenskog ciklusa majstorskih radionica možete vidjeti na web stranici Agencije, a za svaku radionicu prijave su dostupne putem online obrasca na linku ispod opisa radionice .
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.