Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najstariji ikad pronađeni škotski whisky iz 1830-ih ide na aukciju Whisky Auctioneera

Danas doista nije neobično vidjeti cognace destilirane još u vrijeme dok je Napoleon bio živ. Cognaca s početka 19. stoljeća zapravo uopće nije tako malo. No, pronaći bocu whiskyja destiliranog u to vrijeme, prije gotovo 200 godina doista je neobično i neočekivano.

Cognaci se često nakon duljeg vremena dozrijevanja u bačvama pretaču u staklene demižone i tako arhiviraju za korištenje u kupažama, što je i danas praksa. Baš zato ima na tržištu i cognaca “starih” 100 godina iako su realno stari (dozrijeli) možda samo tridesetak. Kod škotskih whiskyja takva praksa nije uobičajena pa su davno destilirani primjeri izuzetno rijetki.

Riječ je k tome ne o jednoj nego o 40-tak boca, pronađenih sakrivenih i očito zaboravljenih u dvorcu Blair u blizini Blair Atholla u škotskom Perthshireu. Blair Castle star je 750 godina i jedna je od povijesnih atrakcija Škotske, fantastično uređen kao muzej i kao prestižni restoran. Dvorac je i sjedište klana Murray, odnosno njihovog glavara vojvode od Atholla i upravo u tom podatku leži moguća tajna povijesti ovih whiskyja.

Tada mlada kraljica Viktorija posjećivala je dvorac i bila ljubitelj Atholl Brosea, mješavine whiskyja i meda. U blizini je i jedna od najstarijih škotskih destilerija Blair Atholl osnovana još 1798. godine, danas u vlasništvu Diageoa, a single maltovi iz destilerije izuzetno su važni sastojci njihovih najvažnijih blendova od Bell’s do Johnnie Walkera.

Kad su krajem prošle godine boce pronađene pohranjene u niši iza jednih od skrivenih podrumskih vrata, odmah su poslane na analizu i procjenu starosti. Karbonska datacija u laboratoriju na Škotskom sveučilištu pokazala je datum proizvodnje oko 1830-e godine. Taj podatak poklapa se sa zapisom u arhivu dvorca Blair datiranom na 23. srpnja 1834. godine.

Navodi se: “Bin 65 – Store Whisky – 72 bottles = 40 gallons in wood“, odnosno spremište 65, pohranjeni whisky, 72 boce i 40 galona whiskyja u drvetu (bačvi).

40 imperijalnih tekućih galona je oko 187 litara što je otprilike razuman gubitak unutar prvih godinu dana u bačvama od 190-192 litre kakve su tada bile uobičajene. Time se pretpostavlja da je sam whisky destiliran 1833. godine.

U skladištu su navedene i pripremljene 72 boce što je otprilike odgovarajuće količini preostalog whiskyja nakon gubitaka dozrijevanja u bačvama u razdoblju od 7 godina, što je također vrlo uobičajena starost boljih whiskyja toga vremena. To navodi na zaključak kako je whisky buteljiran oko 1841. godine, što se poklapa i s još jedim zapisom iz te godine. 

Također, kraljica Viktorija posjetila je Škotsku 1842. godine i domaćin joj je bio upravo vojvoda od Atholla pa je sasvim lako moguće kako je whisky pripreman za tu prigodu. Kraljica je dvije godine kasnije čak i odsjela u dvorcu.

Kako stvari stoje, ostatak boca je pretočen, rebuteljiran u nove boce 1932. godine i vremenom se zagubio u arhivskim zapisima dok na njih doslovno nije naletio sadašnji voditelj dvorca Bertie Troghton tijekom prošlogodišnjeg detaljnog pregleda podrumskih prostora.

Angus MacRaild, jedna od rijetkih osoba koje su imale prilike kušati uzorak whiskyja opisuje ga kao „medicinskog karaktera bez primjetnog tresetnog dima“. G. MacRaild jedan je od najvećih stručnjaka za stare i rijetke whiskyje, a imali smo ga prilike upoznati prije nekoliko godina u Zagrebu na njegovom masterclassu u organizaciji Finih stvari.

MacRaild dodatno napominje: „Doista je zapanjujuće doći do whiskyja koji je pažljivo prebačen u nove boce bez razvodnjavanja i koji je uspio sačuvati svoju svježinu nakon gotovo dva stoljeća.“ 24 boce iz ove arhive bit će ponuđene putem Whisky Auctioneer platforme i to pojedinačno

Aukcija će biti aktivna od 24. studenoga do 4. prosinca ove godine, a očekuje se kako će svaka boca postići vrijednost od barem 10.000 britanskih funti. Palo nam je na pamet da smo prije nešto vremena bili u Blair Castleu na svadbi naših prijatelja i nažalost nismo tada prošetali podrumima i povirili iza podrumskih vrata.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.