Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

50 MILIJUNA DOLARA Sotheby’s najavljuje aukciju najvrjednije kolekcije vina koja je ikad izišla na tržište. Prodaje ih tajvanski biznismen

Aukcijska kuća Sotheby’s u Decanteru je najavila povijesnu aukciju vina. Riječ je o vinima iz kolekcije tajvanskog biznismena Pierrea Chena, za koju očekuju da će na aukciji dostići prodaju od 50 milijuna dolara.

U kolekciji je velik broj finih i rijetkih vina uključujući dva metuzalema od šest litara Domaine de la Romaneé-Conti La Tâche 1985, čija je potencijalna cijena procijenjena na oko 190.000 dolara po boci.

Na aukciji će biti ukupno 25 tisuća vina koje je Chen skupljao 40 godina gradeći “najširi, najvrjedniji podrum svih vremena,” prenosi Decanter. Među ostalim prodavat će se šest magnuma Henri Jayer Vosne Romanée Cros Parantouxa 1er Cru iz 2001, posljednjeg vina koji je “otac Burgundije” Henri Jayer radio osobno. Za ta se vina očekuje oko 50 do 70 tisuća eura po boci.

Prodavat će se i šest šestlitarskih imperiala Petrusa iz 1982, magnum Château Latoura iz  1961 i tri manguma šampanjca Salon Le Mesnil Blanc de Blancs 1971. Prva vina idu na aukciju u studenom u Hong Kongu, aukcije će trajati do jeseni iduće godine i održat će seu Beaune i New Yorku. 

‘Ovo je ultimativna kolekcija vina koja stiže na tržište u vrijeme kada globalni interes za fina vina vjerojatno nikada nije bio veći’, rekao je Nick Pegna, Sotheby’sov globalni direktor za vina i žestoka pića, “Svaka priča u ovom podrumu ima priču, svako njegovo vino možete samo poželjeti imati i uživati u njemu.”

Pierre Chen je osnivač i predsjednik tvrtke Yageo Corporation koja proizvodi elektroničke komponente za mobilne telefone, računala i automobile. Prema Forbesovoj listi milijardera 446. je najbogatiji čovjek na svijetu, s 5,5 milijardi dolara procijenjene vrijednosti imovine. Poznati je kolekcionar, ne samo vina nego i umjetnina. Djela poput Studije Pape VI Francisa Bacona, Picassove Žena koja plače i Hockneyeva Portret umjetnika s bazenom i dvije figure koja se mogu vidjeti u nekima od najpoznatijih muzeja na svijetu, njegovo su vlasništvo.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.