Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Al Piave blizu Udina najjeftiniji je dobar restoran koji smo posjetili unatrag dugo vremena  

Trattoria Al Piave, smještena na vinskoj cesti od Brda prema Udinama, jedna je od najautentičnijih starinskih gostiona koje smo ikad posjetili.

Stariji sitni gospodin za barom koji vodi Al Piave, ne govori ni riječi  engleskog. Dvije mlade konobarice koje razumiju 12 do 13 riječi engleskog jako se trude, ali nemaju pojma o servisu. Trebalo im je dvadeset minuta da nam donesu jelovnik, i još dvadeset minuta da nam donesu kiblu s ledom, pa se izvrsni Sauvignon Pierre klasične vinarije Vie de Romans zamalo pretvorio u juhu od šparoga.

Konobarice u Al Piave toliko su dirljivo nesposobne da se na njih ne možete ozbiljno naljutiti. osim ako vam se ne žuri. Ali, atmosfera u Al Piave razoružavajuće je srdačna, osobito u romantičnom zelenom vrtu iza ne odveć velike obiteljske kuće. 

Puno Talijana svih generacija iskreno je uživalo u veliki tanjurima prepunima vrlo lokalne hrane. Al Piave se ponosi Michelinovim Bib Gourmandom.

Za predjela smo naručili frico i carpaccio od jelena. Carpaccio od jelena bio je standardno dobar, dok je frico bio fenomenalan. Frico je lokalno jelo od krumpira, sira i dugo prženog slatkog luka, koje izaziva trenutnu ovisnost.  

Zatim smo prešli na odlične sipe u umaku od rajčica servirane s palentom i tagliatelle sa svježim vrganjima, slatkim vrhnjem i puno vlasca. Za desert smo naručili sireve s odličnom voćnom muštardom.

Vinska lista je posve lokalna i veoma dobra; poslije Sauvignona  Pierre vinarije Vie de Romans naručili smo Sturmovu Rebulu.

Kruh je nažalost grozan, što je smanjilo ocjenu. Cijene su pak senzacionalno niske: predjela koštaju osam do devet eura, tjestenine osam do jedanaest eura, a velika mesna jela između 13 i 24 eura.  Al Piave je najjeftiniji dobar restoran, koji smo posjetili unatrag dugo vremena. Cijeli ručak s vinima platili smo 122 eura.

TRATTORIA AL PIAVE

Via Cormons 6, Mariano del Friuli 

HRANA -4/5  VINA -4/5   AMBIJENT +4/5  SERVIS 1/5

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.