Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Arepa i guasacaca Ane Grgić poslužene na večeri ruma Pampero, najfiniji su doprinos latino kuhinji u Zagrebu još od otvaranja El Tora

Sinoć je u Esplanadi održana večera venecuelanskog ruma Pampero, na kojoj je nazočio i govorio Luis Figureoa, dugogodišnji master blender ove povijesno važne rumerije. Večeru je organizirao PPD Global, hrvatski uvoznik Pampera. Pampero je osnovan 1938. godine u Caracasu.

Pampero je prvi uveo standard minimalnog dvogodišnjeg dozrijevanja rumova; Pampero je prvi rum koji je službeno dobio oznaku anejo. Pampero je najzaslužniji što je venecuelanska industrija ruma dobila zakonsku oznaku DOC o kontroliranom porijeklu, što podrazumijeva da se proizvodnja mora odvijati u Venezueli, uključujući i uzgoj šećerne trske, ali i netipičnu odredbu da se gubici nastali ispravanjem tijekom zrenja u bačvama (famozni angel’s share) ne smiju nadomještati dotakanjem novog ruma u bačve.

Jučer smo u Esplanadi probali koktele na bazi Pamperovog bijelog ruma i Aniversaria, tamnog premium ruma kreiranog 1963. u povodu 25 godišnjice tvrtke. Zatim smo još kušali melasu od koje se Pampero proizvodi. i sam  čisti Aniversario, veoma voćan i bogat rum.

Uz koktel s bijelim rumom i hibiskusom chefica Ana Grgić Tomić poslužila je osvježavajući ceviche od orade pripremljen by the book, sa svježim korijanderom i čilijem. Glavno je jelo, pak, bilo gotovo spektakularno. Mekana, podatna arepa poslužena je s finom trganom svinjetinom, malim crnim grahom koji nas je podsjetio na jedno jelo od graha iz samostana na Yucatanu prije četvrt stoljeća, i s fenomenalnom guasacacom.

Guasacaca je svojevrsna venecuelanska verzija guacamolea, u kojoj se uz limetu avokadu dodaje i ocat a uz svježi korijander i svježi peršin. Guasacaca je glatka, dok se u propisno napravljenom guacamoleu ostavljaju komadići avokada. I guasacaca je obilovala svježim korijanderom i dobro odmjerenom dozom čilija.

Za desert je poslužena torta od ananasa sa strugotinama svježeg kokosa i hladnom kremom od kokosa i mente. Jako volimo latinoameričku hranu, koje u Zagrebu sa iznimkom El Tora, Mex Cantine i par malih street food lokala zapravo uopće nema.

Utoliko su arepa i guasacaca Ane Grgić Tomić najveći doprinos latino kuhinji u Zagrebu i Hrvatskoj, još otkako je prije pet godina otvoren El Toro.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.