Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Anegdota o novim vinskim poduzetnicima ili kako napraviti najsumpornije vino na svijetu

Danas smo u zagrebačkoj Zlatnoj školjki slušali glasan razgovor za susjednim stolom, o jednom nesvakidašnjem vinskom incidentu. Dva relativno nova vinska poduzetnika, koji su novac zaradili u sasvim drukčijem biznisu, kupili su od nekog malog privatnika 250 litara crnog vina s tehnički impresivnim značajkama: 15 posto alkohola i čak 7,2 grama ukupnih kiselina.

Ljudi su vino stavili u novi barrique pa su poslali uzorke na analizu. Analiza je pokazala da je vino gotovo nesumporeno. Pa su ga novi vinski poduzetnici odlučili zaštiti sumporom, što je sasvim legitimno i u svijetu prirodnih vina. Pitajte Joška Gravnera.

Otišli su u enološku tvrtku koja im proizvodi vina i pitali što da rade. Enolozi su im rekli da u barrique stave 40 mililitara tekućeg sumpora, pa su im dali bocu s litrom sumpora. Novi su vinski poduzetnici krivo razumjeli savjet enološke tvrtke, pa su u barrique s moćnim crnim vinom ulili 4 decilitra a ne 40 mililitara sumpora! Ljudi su napucali vino s deset puta više sumpora od preporučene količine. Rezultat je da vino sada sadrži 104 miligrama slobodnog sumpora, dok se za crna vina u konvencionalnom načinu proizvodnje preporučuje doza od 15 do 25 miligrama slobodnog (ne ukupnog) sumpora po litri.

To je kao da u jelo stavite četiri do sedam puta više soli nego što piše u receptu. Novi vinski poduzetnici, vrlo pristojni i simpatični ljudi, okrenuli su se prema našem stolu i pitali imamo li kakav savjet za ovu monthpythonovsku situaciju. Odgovorili smo da se tu više ništa ne može učiniti. Prilično smo uvjereni da to, možda najsumpornije vino na svijetu, treba naprosto proliti.

Da smo imali vremena, neiskusnim bi vinskim poduzetnicima, zaista decentnim i  dobromamjernim ljudima, preporučili da prvo angažiraju stručnkaka za vinogradarstvo, po mogućnosti iz inozemstva (jer to rade i najbolji hrvatski vinari) i da nađu enologa, koji će se brinuti samo o njihovim vinima. Nemamo ništa protiv enoloških tvrtki, ali vinski start up zahtijeva svakodnevnu, individualnu pažnju. Ako baš ne želite uliti pola boce sumpora u barrique. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.