Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

DEBAKL APARTMANSKOG TURIZMA Privatne sobe u kolovozu su bile pune samo 20 dana

zimmer

Ministrica turizma i dužnosnici Hrvatske narodne banke još su do neki dan govorili o rekordnoj sezoni. Ministričini savjetnici uvjeravali su javnost da nema smisla brojati noćenja i dolaske, jer turizam, navodno, nije statistička disciplina (naravno  da jest, kao i svaki drugi ekonomski segment).

Danas je, međutim, sasvim jasno zašto je nebrojanje noćenja postalo mantra hrvatske turističke politike.

Ovih je dana, naime, objavljeno da je privatni smještaj u kolovozu doživio potpuni masakr. Prema službenim, državnim podacima, privatni je smještaj u najjačem turističkom mjesecu bio popunjen samo dvadeset dana. Dakle, deset dana u kolovozu mnogi su privatni iznajmljivači radili s praznim sobama i apartmanima.

U  kolovozu 2019. godine u privatnom je smještaju bilo evidentirano 4,5 milijuna noćenja, a ove godine samo 3,8 milijuna noćenja, skoro dvadeset posto manje! Ne računajući prvu pandemijsku godinu, riječ je o najgorem rezultati hrvatskog turizma u njegovoj novijoj povijesti.

Što je i normalno. Kombinacija neopravdano visokih cijena i nedostatka privlačnih hotelskih kapaciteta udružena  s nedopustivom epidemijom apartmanizacije, ove je godine poslala debeli žuti karton hrvatskoj turističkoj industriji.

Financijski rezultati bit će veoma dobri zbog inflacije. No, inflacijski turizam nije dugoročno održiv model. Hrvatska se turistička industrija ovu sekundu mora početi mijenjati prema sadržajima stvarne, svjetski konkurentne vrijednosti i autentičnog lokalnog karaktera. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

DEBAKL APARTMANSKOG TURIZMA Privatne sobe u kolovozu su bile pune samo 20 dana

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min