Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Nova vlasnica stare Skenderice treba se odmaknuti od tradicije. Skenderica je u 21. stoljeću bila jedan od najgorih zagrebačkih restorana

Dobra hrana danas je izvijestila da će se krajem rujna ponovno otvoriti čuvena Skenderica. Nova je vlasnica povijesnog restorana na zagrebačkim Remetama Ana Lisak, šefica poznatog i uspješnog Cateringa Lisak. U razgovoru za Dobru hranu gospođa Lisak pozivala se na tradiciju dobre domaće hrane u staroj Skenderici. Radi se, nažalost, o golemoj zabludi.

Skenderica jest iznimno značajna za historiju ugostiteljstva u Zagrebu i Hrvatskoj. Skendericu je 1912. godine u Remetama, koje su tada bile selo na istočnim obroncima Medvednice, osnovao Antun Skender. Riječ je o jednom od sasvim rijetkih zagrebačkih restorana utemeljenih početkom dvadesetog stoljeća, koji su ušli u 21. stoljeće (Okrugljak je, primjerice, osnovan 1913.)

U ovom je stoljeću, međutim, Skenderica postala sinonim za gastronomske katastrofe. Tradicijska zagrebačka jela nisu bila dobra, dok je roštilj spadao među najgore u Zagrebu. Skenderica je unatrag dvadesetak godina simbolizirala površno, pogrešno, anakrono i neukusno “domaće” kuhanje. Stoga je logično da se Skenderica ugasila. Ovom veoma groznom restoranu nije pomogla ni činjenica da je pokojni gradonačelnik Bandić ondje redovito slavio rođendane.

Dobro je što se Skenderica ponovno otvara. Drago nam je da se obnavljaju stari povijesni zagrebački restorani. Međutim nova vlasnica Skenderice trebala bi, kad je riječ o recepturama, sastojcima i tehnikama, raditi baš sve suprotno od onoga što su radili zadnji vlasnici i kuhari starog restorana na Remetama.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Nova vlasnica stare Skenderice treba se odmaknuti od tradicije. Skenderica je u 21. stoljeću bila jedan od najgorih zagrebačkih restorana

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min