Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRAZNICI U RIMU Rimski Rhinoceros vjerojatno je najkarakterniji i najuzbudljiviji hotel u kojem smo dosad odsjeli

Rimski Rhinoceros je  fascinantan. Žanrovski, riječ je o aparthotelu. Rhinoceros nema atrij  ni klasičnu recepciju, potencijalni javni prostori pretvoreni su u umjetničke galerije i malu kino dvoranu.  Jedini zajednički javni prostor nalazi se na krovu na petom katu, gdje iz Rooftop Bara i restorana Gallery možete promatrati Rim, piti prilično rubne i opake, opravdano veoma skupe koktele.

Gosti spavaju u apartmanima velikima 40 do 50 kvadratnih metara, sa spektakularnim bijelim kupaonicama s kvadratnim dubokim kadama, luksuznom kozmetikom i debelim mekim ručnicima. U apartmanima se može kuhati: gostima je na raspolaganju luksuzna kuhinja s indukcijskim štednjakom, solidnim hladnjakom i perilicom posuđa, malim kućanskim aparatima, kao i savršeno ulaštenim beštekom i lijepim čašama. Rhinoceros, međutim, nije Airbnb.

Rhinoceros osigurava punu hotelsku uslugu koja uključuje čišćenje apartmana dvaput dnevno kad god to gostima odgovara, room service od 0 do 24 s dosta zanimljivim jelovnikom, bogati mini bar i raskošan doručak koji se donosi u sobu. Servis conciergea prilično je perfektan; što god zatražite, doći će vam u apartman točno u vrijeme kad želite. 

Hotel je i vrlo ljubazan: u četvrtak nas je na stolu u dnevnom boravku dočekala izvrsna rođendanska čokoladna torta s malinama i borovnicama. A prvoga dana boravka Nosorog nas je pozdravio cannolima i lončićem mirisnih jagoda. Apartmanski je televizor, naravno, Bang and Olufsen. Na radnoj plohi u aluminijskoj kuhinji stoji mali pladanj s četiri klasična ready to drink koktela (martini je izvrstan, negroni baš i nije) u seksi parfemskim bočicama. Hotelska je čokolada vrhunski Love and Chocolate u tri verzije, od 55 posto do 75 posto kakaa, dok kraj štednjaka stoji zdjela puna naranči. Jedino mediokritetska vina ne odgovaraju tako visokom rangu hotela.

Žanrovski gledajući, Rhinoceros zapravo kombinira značajke luksuznih europskih hotela palača s osjećajem udobnosti vlastitog, ali opet luksuznog doma. Ambijentalno, Rhinoceros je smješten na jednom od historijski najvažnijih mjesta u Rimu. Via del Velabro, gdje je početkom 20. stoljeća izgrađena Rhinocerosova palača, jedna je od najstarijih ulica u najstarijem velikom gradu u Italiji.

Iz kupaonice i spavaće sobe gledate na veličanstveni, pedesetak metara udaljeni Janusov slavoluk izgrađen početkom 4. stoljeća, koji se doima netaknut  vremenom: rimski su ga mafijaši pokušali dignuti u zrak 1993. godine, što im srećom nije uspjelo. Janusov je slavoluk visok šesnaest i širok dvanaest metara: neki smatraju da je podignut u čast cara Konstantina, imperatora koji je 313. godine Milanskim ediktom legalizirao kršćanstvo, no postoji i više suprotnih teza.

Stotinjak metara od hotela nalazi se ogromni Circus Maximus, gdje se tijekom ljeta organiziraju veliki rock koncerti. Preko puta Circusa Maximusa smješten je Garum, iznimno značajan Muzej knjiga o kuhanju i strojeva za kuhanje. Još je zanimljivije da bi se odmah kraj Garuma trebala nalaziti lokacija na kojoj je , prije nekih 2770 godina jedna dobronamjerna, pitoma lokalna vučica brinula o Romulu i Remu. Rhinoceros, dakle, pripada samom srcu antičkog Rima: udaljen je tek desetak minuta hoda od Koloseuma i Foruma.

Vrijednosno gledajući, Rhinoceros je modernistički galerijski hotel, lokalni kulturni centar u kojem se stalno održavaju izložbe suvremene umjetnosti.  Vlasnik je Rhinocerosa Fondacija Alde Fendi, sestre Anne Fendi, osnivačice jedne od najpoznatijih modnih kuća na svijetu. Brend Fendi još se prije 22 godine prodao francuskom LVMH-u, no Alda Fendi ponosno ističe da njena fondacija nema nikakve veze s LVMH-om ni s drugim obiteljskim biznisima.

Tijekom našeg boravka u glavnom je izložbenom prostoru u prizemlju trajala izložba kalifornijske galerije Francois Ghebaly, dok se u maloj Rhinocerosovoj kino dvorani preko puta našeg apartmana na prvom katu, svaki dan u 18 i 30 prikazivao film o velikom talijanskom fotografu Dinu Pedrialiju, koji je snimio jedan od zadnjih setova Pasolinijevih portreta  neposredno prije redateljeve smrti.

Na odmorištima između katova postavljeni su hladnjaci puni Warholovih Campbellovih juha u limenkama. Warhol ovoga ljeta doživljava europsku renesansu: prije mjesec i pol dana čekali smo četrdesetak minuta da bismo ušli na Warholovu i Basquiatovu retrospektivu u LVMH-ovoj fondaciji Parizu, a sad su nas u rimskom hotelu dočekale Warholove ikonografske konzerve i banane s omota prvog albuma Velvet Undergrounda. Rhinoceros je dizajnirao Jean Nouvel, genijalni francuski arhitekt koji se približava osamdesetom rođendanu. Nouvel, koji je izgradio bezbroj veličanstvenih zgrada širom svijeta, dobio je Pritzkerovu nagradu 2008. godine.

Rhinoceros, koji u nekim danima u tjednu može biti vrlo skup (više od 800 eura na noć) a u drugim manje traženim danima relativno jeftin, jedinstvena je kombinacija luksuznog hotela, modernističkog ugođaja i doslovno neprocjenjivog povijesno-arheološkog okruženja. Spavali smo u luksuznijim i naizgled impresivnijim hotelima. No, ako bismo morali birati između pariškog Ritza i rimskog Rhinocerosa, uvijek bismo izabrali Rhinoceros, zato što ima više karaktera čak i od Ritza.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.