Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Distribucijska kuća Brolo u povijesnom je prostoru originalnog Vivata otvorila svoju prvu vinoteku

Brolo je jedna od najvećih hrvatskih vinskih distribucijskih tvrtki. Brolo iz Istre osnovali su Marko Biondić i Željka Fišer. Gospodin Biondić suvlasnik je San Servola, pionira hrvatskog privatnog pivarstva. Gospođa Fišer prije osnivanja Brola dugo je i uspješno radila u hrvatskoj distribuciji portoroške Droge.

Brolo je jedina velika hrvatska distribucijska tvrtka koja se bavi gotovo isključivo hrvatskim vinima. Osim portfolija velike i ugledne vinarije Vinakoper i jednog prosecca, Brolo distribuira samo hrvatska vina. Među njihove najvažnije partnere spadaju prestižne istarske vinarije Benvenuti, Tomaz i Rossi, kao i iznimno ambiciozna međimurska vinarija Dvanajščak-Kozol. Brolo prodaje baš sve DK etikete, uključujući teško dostupni sauvignon Natura.

Brolo je ovih dana otvorio vinoteku u zagrebačkom Boćarskom domu. Riječ je o njihovoj prvoj vinoteci, i to u prostoru nabijenom simboličkim povijesnim značenjima. U Boćarskom je domu, naime, sredinom devedesetih otvorena originalna Vivatova vinoteka, tek treća velika specijalizirana vinska trgovina u Zagrebu poslije Bornsteina bračnog para Borošić na Pantovčaku i Kaptolu, i vinoteke obitelji Dusper u Westinu (ondašnjem Intercontinentalu).

Vinoteka u Boćarskom domu brzo je postala omiljeno i važno okupljalište zagrebačke rastuće vinske scene. Vivat Borisa Ivančića nakon dugo je godina napustio Boćarski dom, u kojem je kratko vrijeme boravila neobična tvrtka Vivatina, da bi se zatim u prošlom desetljeću ondje uselio Svijet vina Dine Kušena, vlasnika Acrobata i uvoznika nekih od najluksuznijih vina koja su ikad došla u Hrvatsku. U Kušenovo su se vrijeme u Boćarskom domu održavala kušanja velikih burgundaca, bordeauxa toskanskih i pijemontskih vina. Svijet vina preselio se u Bleiweissovu kraj Zapadnog kolodvora, da bi prostor u Boćarskom domu preuzela i preuredila kuća Brolo.

Vinoteka, koja se zove Brolo, sada je dobila novi ulaz, odmah kraj trgovine Meat the King. Brolo u Boćarskom domu prodaje 95 posto hrvatskih vina, ali je zasad zadržao i dio Acrobatovih uvoznih vina. Tu su, naravno, šampanjci, od Billecart Salmona do Dom Perignona, San Servolova piva, vodeća istarska maslinova ulja kao i poklon paketi.

Planira se i uvođenje šireg programa slanih i slatkih delikatesa. Posebno je zanimljivo da Brolo drži vertikale hrvatskih kultnih vina  poput Santa Elisabette, kao i rijetke starije boce uglednih domaćih vinara. Vertikale i stare raritetne butelje čine Brolo jedinstvenim na hrvatskoj sceni vinoteka.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Distribucijska kuća Brolo u povijesnom je prostoru originalnog Vivata otvorila svoju prvu vinoteku

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min