Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Zgražanje nad cijenama može biti glupo i histerično. Pola hrvatskih medija zgraža se zbog večere za troje sa škampima, za 68 eura

asia-skampi

Hrvatska se javnost katkad ponaša blago histerično. Osobito kad je riječ o masovnim izljevima potpuno nekontoliranih osjećaja i strasti, koje mogu biti vezane uz nogomet, glazbu, politiku ili cijene. Ovoga ljeta brojni mediji, kao i korisnici društvenih mreža, upozoravaju na divljanje cijena na moru.

Ta su upozorenja u početku bila ispravna i utemeljena: cappuccino za sedam eura ili prosječni industrijski šampanjac za 330 eura zaista su vrijedni osude i prezira. No, lamentiranje o cijenama u zadnjih je par tjedana preraslo u masovnu histeriju, koja katkad nije utemeljena ni na kakvim realnim činjenicama.

Pa se tako novinarka jedne TV mreže skandalizirala nad računom koji je platila u Zadru za večeru za troje. Račun je iznosio 68 eura, s tri lagana pića i tri glavna jela, koja su uključivala škampe. Svatko tko se imalo razumije u hranu i u restoransku industriju zna da je riječ o ekscentrično niskom računu. Bilo gdje u Zagrebu, osim u street food lokalima, taj bi račun bio viši jer su škampi, i oni zamrznuti, jako skupi.

Taj bi račun svugdje bio viši osim u Slavoniji, gdje su cijene zaista nevjerojatno niske. Sve bi ovo bilo nevažno da priču nisu preuzeli veliki portali koji sada, dakle, tvrde da je račun od 69 eura za troje skandalozan. Ne želimo prečesto polemizirati s kolegama. Međutim, zaista je skandalozno bedasto i kontraproduktivno za cijelu hrvatsku turističku industriju skandalizirati se i čuditi nad večerom za troje, koja je sadržavala i škampe, po cijeni od 68 eura. Takva vrsta neznanja dovodi u pitanje sve one opravdane primjedbe na politiku cijena u hrvatskom, osobito jadranskom ugostiteljstvu. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Zgražanje nad cijenama može biti glupo i histerično. Pola hrvatskih medija zgraža se zbog večere za troje sa škampima, za 68 eura

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min