Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

U prekrasnoj novoj riječkog gradskoj knjižnici i art kvartu Benčić nitko se nije sjetio otvoriti moderni kafić ili restoran 

bencic

U Ljubljani u gradskom muzeju poslužuje se specialty kava jedne od najboljih slovenskih pržionica Stow. Isto tako, u Ljubljani u muzeju moderne umjetnosti radi ultimativno kul mjesto, lokal Moderna u kojem se također poslužuju specialty kava, razni kokteli i craft pivo, i koje je jedno od omiljenih mjesta okupljanja slovenskih i stranih studenata.

U malo ekstremnijim slučajevima, primjerice u Amsterdamu u slavnom Rijksmuseumu radi restoran koji ima Michelinovu zvjezdicu. Nedavno smo pisali o hrvtakom vlasniku restorana nagrađenog Michelinovom zvjezdicom u Stuttagartu, koji se također nalazi u muzeju. Još ekstremniji slučaj bio bi Enrico Barolini koji u milanskom Mudecu ima tri Michelinove zvjezdice.

U Hrvatskoj je gotovo jedini predvornik bio Brokenships Bistro smješten u Muzeju prekinutih veza, u kojem je neko vrijeme chef konzultant bio i Tvrtko Šakota. Svjetski je trend dakle smjestiti specialty kafiće i dobre restorane u muzejima i sličnim mjestima, gdje se mogu okupljati i turisti i osviješteno lokalno stanovništvo.

Novi List je jučer objavio da upravo završavaju radovi na novoj gradskoj knjižnici Rikard Benčić nasuprot željezničkog kolodvora. Benčić izgleda vrlo dobro, pomno je renoviran, uloženo je zaista dosta novca i trebao bi udahnuti novi život u kvart kojem je stara derutna zgrada samo smetala. Benčić je usko povezan i s gradskim muzejem u Palači Šećerane i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti. Međutim, u jučerašnjoj reportaži Novog Lista u kojoj se spominje što bi sve trebalo raditi i što je planirano u Benčiću, ni jednom se riječju ne spominje nikakav ugostiteljski objekt.

Što je strašno velika šteta i propuštena prilika. Upravo takvi kul, rubno hipsterski ugostiteljski objekti povezuju lokalnu zajednicu i turiste koji bi došli oboći muzeje ili knjižnicu. Takvi objekti, ukoliko su uspješni, na različite načine mogu promovirati samu zgradu i generirati dodatni profit. Zasad nismo sigurni da će se ikakav ugostiteljski objekt otvoriti u art kvartu Benčić, a najmanje kakav ambiciozni restoran. Možda se u budućnosti okolnosti promijene, ali previd je dakako već napravljen. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

U prekrasnoj novoj riječkog gradskoj knjižnici i art kvartu Benčić nitko se nije sjetio otvoriti moderni kafić ili restoran 

by Luka Peranić time to read: 1 min