Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Tekkin losos teriyaki s velikom hrskavom pločicom lososove kože uvjerljivo je najbolji teriyaki koji smo probali u Hrvatskoj

Teriyaki je japanska tehnika kuhanja kojom se komadi ribe ili mesa glaziraju smjesom sojinog umaka, mirina i šećera. Teriyaki se mora sjajiti. Teriyaki je, također, komercijalni naziv za japanski slatko slani ljepljivi umak, koji možete kupiti u boljim supermarketima. Većina hrvatskih restorana koji pripremaju jela s oznakom teriyaki, koristi umake iz supermarketa.

Arigato u Preradovićevoj svojedobno je pripremao odličan kućni teriyaki, ali neprofesionalni servis u tom inače simpatičnom restoranu s vremenom nam je postao prevelika prepreka, pa zaista ne znamo u kakvoj je formi Arigato ovog ljeta. U svakom slučaju, današnji losos teriyaki u zagrebačkoj Tekki, koja tijekom ljeta radi samo do 18 sati, uvjerljivo je najbolji teriyaki koji smo probali u Hrvatskoj. Meso je tamno, čvrsto ali pahuljasto, relativno nemasno (kao da koriste škotski losos) i položeno na blistavi gusti, esencijalno ukusni umak.

Tu su još dva velika klobuka shiitake gljiva, prepuna umamija i zemljastih dubokih okusa i najsenzacionalniji element bilo kojeg jela od lososa ikad pripremljenog u Zagrebu. Riječ je o tankoj pravokutnoj ploči od lososove kože hrskavoj poput čipsa, s jakim, intenzivnim lososovim okusom. Ova savršena lososova koža sama po sebi vrijedi dolaska u Tekku. Svi oni brojni zagrebački restorani koji pripremaju teriyaki s ljigavom ribljom kožom usred umaka, trebali bi otići u Tekku i vidjeti kako se zapravo tretira lososova koža. I kako se zapravo kuha teriyaki.

Uz najbolji hrvatski teriyaki svih vremena pili smo Sutorov Chardonnay iz 2019. Sutor je uvjerljivo najuglednija vinarija u Vipavskoj dolini, a njihova vina u Hrvatskoj prodaje riječki Wine&Co.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Tekkin losos teriyaki s velikom hrskavom pločicom lososove kože uvjerljivo je najbolji teriyaki koji smo probali u Hrvatskoj

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min