Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Ova karta prikazuje najveće turističke zamke na svijetu. U našoj regiji prednjači Dubrovnik

Po definiciji, turistička zamka je mjesto koje se proslavilo uglavnom autentičnom vrijednošću, ali je zbog profita pretvoreno u stroj za zarađivanje od turista. Riječ je o mjestima slavnima zbog povijesnog značaja ili ljepote, kojima je s vremenom glavna svrha postala privući što više turista i izvući im što više novca. 

Neobaviješteni ili naivni turisti lako zaglave na takvim mjestima, čekajući satima u redovima da ih posjete ili se slikaju na njima, kupujući lošu i prekupu hranu i astronomski skupe suvenire, plaćajući preskup smještaj u zonama takvih znamenitosti, dok se stvarna vrijednost mjesta ne poštuje.

Među tipične primjere ubrajaju se Eiffelov toranj u Parizu, jahanje deva u Egiptu, rimska Fontana di Trevi, Rambla u Barceloni, Times Square u New Yorku. Tvrtka Casago nedavno je sastavila listu i, štoviše, nacrtala kartu svijeta s najvećim turističkim zamkama. 

Glavni izvor bili su im turisti, i to masovni turisti odnosno recenzijen a TripAdvisoru. Zbrajali su koliko je ljudi neko mjesto u recenziji proglasilo turističkom zamkom ili dalo lošu ocjenu zbog doživljaja tipičnih za turističke zamke. Apsolutni prvak u turističkim zamkama je SAD, najveća turistička zamka na svijetu po ovim kriterijima, koji se većinom baziraju na masovnosti turista i statistici koja iz toga proizlazi, ikonografska je četvrt San Francisca Fisherman’s Wharf (Golden Gate most, Alcatraz, Pier 39…) koja je skupila više od tisuću ovih pogrdnih epiteta. Slijedi Rambla u Barceloni a na trećem mjestu je Dole na Havajima, najveća plantaža ananasa na svijetu.

U našoj regiji vodi Dubrovnik čija je cijela stara gradska jezgra proglašena turističkom zamkom sa 173 glasa, spominju se još legendarni beogradski restoran Tri Šešira na Skadarliji, mostarski Šadrvan i ljubljanska Gostilna Sokol, koja radi od 1870. Pogledajte kako izgleda svijet turističkih zamki iz perspektive turista. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Ova karta prikazuje najveće turističke zamke na svijetu. U našoj regiji prednjači Dubrovnik

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min