Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

URUŠILE SE POLICE S 25.000 KOLUTOVA Talijanski sirar poginuo pod lavinom Grana Padana. Trebalo je 12 sati da ga pronađu

Vlasnik sirane u Bergamu Giacomo Chiapparini (74) poginuo je pod lavinom golemih kolutova Grana Padana koja se na njega sručila kad je pukla polica u skladištu. Vatrogasci koji su prvi došli na mjesto nesreće za agenciju AFP izjavili su da je pucanje police izazvalo domino efekt rušeći tisuće 40-kilogramskih kolutova Grana Padana koje su čuvali u skladištu na 15 nivoa. Službama za spašavanje trebalo je punih 12 sati da dođu do Chiapparinijeva tijela.

Neki kolutovi sira padali su s visine od 10 metara, lokalni stanovnici kažu da je “grmjelo iz skladišta”. Materijalna šteta procjenjuje se na sedam milijuna eura. Dok Bergamo tuguje za Chiapparnijem, radnici sirane utrkuju se s vremenom da bi spasili bar nešto od 25 tisuća kolutova sira u skladištu. U akciju su se uključile sve sirane u regiji.

“Obitelj, supruga Angela i njihovo dvoje djece, ne mogu shvatiti što se dogodilo, zašto su police popustile, “rekao je lokalnim novinarima predsjednik regionalne udruge poljoprivrednika Bortolo Ghislotti, “Tražimo kolege voljne uskladištiti spašene sireve da se ne bace.” Ghislotti kaže da misli kakok je uzrok urušavanja polica kvar automatskog sustava kolutova sira zbog kojeg se urušila prva polica a onda i ostale.

Tragediju u Bergamu uspoređuju sa sličnim događajem u pokrajini Emilia-Romagna, koji je izazvao potres 2012. godine. Tada je upravo Giacomo Chiapparini među prvima pritekao u pomoć i otkupio 10 tisuća kolutova parmezana da ne propadnu. Grana padano zahtijeva precizne niske temperature i stabilne uvjete, ako ga brzo ne razvezu u druga skladišta mogao bi zapljesniviti a onda se mora baciti. Pored svega, vatrogasci strahuju da bi se mogle urušiti police koje su još čitave. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

URUŠILE SE POLICE S 25.000 KOLUTOVA Talijanski sirar poginuo pod lavinom Grana Padana. Trebalo je 12 sati da ga pronađu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min