U četvrtak popodne, na proputovanju za Dubrovnik svratili smo u opravdano glasovitu konobu Vinko u selu Konjevrate blizu Šibenika. Vinko je prije šest ili sedam godina stekao kultni status među hrvatskim chefovima, da bi do danas prerastao u jednu od vodećih dalmatinskih gastronomskih institucija. Konoba Vinko uzorni je primjer tehnički precizne tradicijske kuhinje, koja se temelji na vrhunskim, svježim i katkad sezonskim lokalnim sastojcima.
Danas smo kod Vinka ručali jako fini teleći rižot, veoma dobar, slatki, mekani, doista mliječni odojak sa slanom hrskavim kožom, odličan buket posve svježih salata sa zrelim rajčicama i jako ukusan ovčji sir iz Kistanja. No, zvijezda ručka na plus 35 bio je prženi mladi krumpir.
U Hrvatskoj krumpiri zapravo ne valjaju. U Hrvatskoj ne postoji nikakva ozbiljna ideja o tome da se u Europi uzgaja stotine vrsta krumpira, s različitim postotkom škroba i različitim okusima, pa su krumpiri u većini hrvatskih restorana prosječni, osim ako ih chef težim
intervencijama ne pretvori u nešto slasno i ozbiljno, kao što to Filip Horvat radi s pire krumpirom u Robuchonovu stilu. E sada, najobičniji Vinkov prženi mladi krumpir, koji dolazi iz obližnje OPG-a Mrdeža iz sela Perkovići, imao je više okusa i karaktera od svih slično pripremljenih krumpira u Zagrebu. Worth a detour, komentirao bi Michelin. Vinska lista vrlo je solidna: uključuje čak i Grk Križ. Mi smo pili izvrsni mladi Testamentov Pošip koji se osobito dobro složio s telećim rižotom i sirom. Servis je prvorazredan.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.