Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

OTETI DEKRETOM Putin je upravo nacionalizirao Danoneov i Carlsbergov biznis u Rusiji 

Ruska država preuzela je kontrolu nad ruskim podružnicama mlječne industrije Danone i pivara Carlsberg. Tvrtke su izranim Putinovim dekretom stavljene na “privremenu državnu upravu.” Putin je u travnju izdao dekret kojim se državi dopušta zapljena imovine tvrtki iz zemalja koje smatra neprijateljskima, kao odgovor mnogim zapadnim kompanijama koje su obustavile poslovanje u Rusiji radi Putinove invazije na Ukrajinu, ili se potpuno povukle iz zemlje. 

Kako javlja BBC, Rusija je nacionalizirala Danone i Carlsberg usred procesa prodaje njihovih ruskih operacija. Putin je u nedjelju izdao nareenje da se dionice Danone Russia i Baltika Breweries u vlasništvu Carlsberga stave pod kontrolu ruske agencije za nekretnine Rosimushchestvo. Danone je iz sjedišta u Francuskoj poručio da “trenutno istražuje situaciju”. Dodali su da su spremni poduzeti “sve potrebne mjere da zaštite kontinuitet poslovanja i svoja prava kao dioničara Danone Rusija”.

Carlsberg je izjavio da nije primio “nikakvu službenu informaciju od ruskih vlasti u vezi s posljedicama koje bi predsjednički dekret imao na Baltika pivovare.” Tvrde da je njihov proces odvajanja ruske podružnice od ostatka kompanije ionako dovršen. U lipnju su potpisali ugovor o prodaji Baltika pivovara ali još nisu zaključili prodaju. Taj je proces sada neizvjestan. Pod državnu kontrolu stavljene su i dvije strane energetske kompanije, njemački Uniper i finski Fortum.  

Danone je najveći proizvođač mliječnih proizvoda u Rusiji, s osam tisuća zaposlenih i prometom od milijardu dolara. Carlsbergova podružnica Baltika proizvodi neke od najjačih brendova piva u Rusiji.  

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

OTETI DEKRETOM Putin je upravo nacionalizirao Danoneov i Carlsbergov biznis u Rusiji 

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min