Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umaška Luna peče konvencionalne, sasvim dobre pizze, ali pola ponude sliči na turističku zamku

luna-pizzeria-pizza-umag

Prije otprilike petnaestak godina, u vrijeme kad sam trenirao tenis i igrao neke juniorske turnire, Umag nam je bio gotovo stalna destinacija .

Tako smo nakon jednog odrađenog turnira na poznatim terenima u Umagu gdje se održava i ATP-ov turnir, odlučili otići na pizzu. Koliko se sjećam, bilo je to prije tinejdžerske dobi, pizzerija je bila udaljena tek nekoliko minuta hoda od Stella Marisa i ostala mi je u pamćenju kao definitivno najgora pizza koju sam ikad pojeo.


Tvrda poput krekera, s najgorim mogućim sastojcima, poput najgore turističke zamke, ostavila je toliko grozomoran dojam da sam Umag otpisao kao destinaciju u kojoj ću ikad više poželjeti pojesti pizzu. Sve do danas.

Restoran Luna također je smješten u blizini teniskih terena, na cesti koja vodi do njih. Na prvi pogled riječ je o restoranu niskih ambicija, no ipak nije tako.

Prostor je ogroman, činio nam se možda i preogroman za Lunine potrebe, ali u srcu sezone sigurni smo da je većina restorana dobro popunjena. Restoranu se najviše može zamjeriti nefokusirani jelovnik.

Na njemu ima svega i svačega pa se mora oprezno birati. Na jednoj stranici možete vidjeti odlične AZRRI-jeve domaće salame i istarski pršut, a već na drugoj ćevapčiće, miješano meso, i pretpostavljamo ribu iz uzgoja. Pa onda opet domaće tjestenine s boškarinom, kokoši, kobasice i ombolo, a nekoliko redova kasnije pileći file s gorgonzolom. A još nismo ni došli do pizza.

Kad bi Luna izbacila nepotrebna, pretežito turistička jela s menija, dobili bismo puno bolji prvi dojam bez da kod naručivanja moramo razmišljatu što znaju napraviti, a što ne znaju. Ipak, nismo mogli odoljeti AZRRI-jevim salamama i istarskom pršutu koji su bili izvanredni.

Domaći pršut, prošaran masnoćom, možda je i najbolji koji smo uspjeli probati ove godine. Nažalost, nismo uspjeli saznati tko je dobavljač pršuta restoranu. Salame su također fantastične, neupitno bolje od svih mogućih kupovnih, dok je  slabiji dojam ostavio jedino prosječni sir, kao i maslinovo ulje bez naznačenog porijekla. Iako vjerujemo da je domaće, ostavilo je izrazito slab dojam.

Luna ima i vrlo dobar domaći kruh, koji je rijetkost za istarske restorane srednjeg ranga. Pa smo naručili dvije pizze, s obzirom da smo dobili dojam da se Luna najbolje snalazi u jednom od najpopularnijih jela na svijetu. I nismo posve pogriješili.

Restoran ima krušnu peć, ali ne radi pizze napoletane već standardne  pizze kakve se mogu pronaći u bezbroj hrvatskih lokala. Ali, ovdje se radi o vrlo uspješnoj izvedenici. Prvo, tijesto je ukusno, prozračno i lagano. Drugo, pizze su bile ispravo pečene i čekali smo ih možda pet minuta, koliko i treba čekati pizzu. Pizza s carpacciom od boškarina bila je nešto bolja od Margherite, primarno zato jer u Margheriti dominira znatno slabiji sir. Pizza s boškarinom taj je problem riješila velikodušnom dozom grana padana.

Luna također ima vrlo prijateljske cijene. Pijat izvrsnog istarskog pršuta, salama i sira, dvije pizze srednje veličine i tri čaše vrlo dobre malvazije CUJ iz Buja platili smo 42 eura. Fascinantno je da čaša CUJ-a stoji 1,4 euro, sjajan omjer cijene i kvalitete.

PIZZERIA-BISTRO LUNA

Savudrijska ulica 13, Umag

HRANA +3  VINO +3 AMBIJENT 3  SERVIS -4

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.