Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

RASKOŠNA LISTA Osam najluksuznijih jadranskih hotela, s cijenama od 500 do više od 2000 eura za noć

hotel-park-bazen

Često se i opravdano ističe premali udio hotela u ukupnoj hrvatskoj turističkoj ponudi. U oči još više upada mali broj zaista luksuznih hotela. U krajnjoj liniji, u Hrvatsku još nije stigao ni jedan elitni svjetski hotelski brend, poput Four Seasonsa, St.Regisa ili Peninsule.

Međutim, od Istre do Dubrovnika, na hrvatskoj obali ili u neposrednom zaleđu postoji nekoliko ultimativno luksuznih hotela, koji postižu adekvatne cijene. Cijene od 1500 ili više eura za noć odnose se, naravno, na velike apartmane i privatne vile. Zanimljivo je, vjerojatno zbog famozne srpanjske rupe, da su u nekima od najluksuznijih hrvatskih hotela cijene ovih dana niže nego početkom lipnja. No prilično smo sigurni da će već za dva tjedna biti više nego u naslovu. Evo liste osam najluksuznijih hrvatskih hotela:

1. Villa Nai 3,3 , Dugi Otok 

Villa Nai izgrađena je u brdu, i prati liniju brda. Nai ima samo osam soba. Apartmani su jako veliki, s podigrano luksuznim namještajem, kupaonicama većima od soba u drugim hotelima, vrhunskom hotelskom kozmetikom, prostranom terasom udaljenom par koraka od bazena, i fenomenalnim pogledima na more i šumu.

U Naiu spavate pod bijelim baldahinom, a na stolu vas dočekuje voće iz Naiova voćnjaka. I sve je to baš kako treba biti u svjetskim hotelima najviše kategorije, ali razlog zbog kojeg smo Nai stavili na prvo mjesto ove liste nije u fizičkom luksuzu.  Nai je potpuno izoliran. Nai je jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj u kojem s oporavljate od stresa čim sjednete ili legnete na sofu na terasi vašeg apartmana. Nai zbog svog jedinstvenog položaja omogućuje onu višu, gotovo terapeutsku razinu odmora.

Stoga nije neobično da je američki magazin Hotels and Lodge proglasio Nai najljepšim izoliranim resortom na svijetu za 2023. godinu. Nai se nalazi na Dugom Otoku, gdje živi oko 1500 ljudi i 400 do 500 jelena. Udaljena jelenja rika dominantni je soundtrack soareja na Naiovim terasama. Nai proizvodi izvrsno maslinovo ulje, koje je osvojilo niz važnih svjetskih nagrada.

2. Villa Dubrovnik, Dubrovnik

Villa Dubrovnik pionir je zaista luksuznog turizma u Hrvatskoj. Villa Dubrovnik, smještena u prelijepom arboretumu udaljenom  sedam minuta plovidbe hotelskim čamcem od stare gradske luke, još je jedan primjer luksuzne izolacije, ali ovaj put u najpopularnijem hrvatskom turističkom gradu. Villa Dubrovnik gleda na dubrovačke zidine i na Lokrum, u baru na krovu uživate u zvjezdanom nebu, sobe su, opet, podigrano luksuzno uređene… Jedino restoran ni u jednom dosadašnjem izdanju nije uspio pratiti visoku razinu hotela, koji je redovito rasprodan.

3. Ikador, Ika

Ikador ima velike sobe s pogledom na more, mramorne kupaonice, superudobne krevete, vrhunsku hotelsku kozmetiku, ultraljubazno i efikasno osoblje, lijepe idilične vrtove i drveni gliser, koji goste razvozi do kvarnerskih otoka ili naprosto krstari po Opatijskoj rivijeri: pogledi iz Ikadorava glisera na Opatiju prilično su impresivni. Ikador je i u srpanjskoj rupi zadržao visoke cijene, pa su tako dva noćenja na Booking.comu danas koštala 1854 eura.

4. Grand park , Rovinj

Grand park jedini je veliki hotel na ovoj listi. Zbog nekoliko razloga. Prvo, Grand Park jedini je veliki hotel u Hrvatskoj, ne računajući zagrebačku Esplanadu, koji je uspio dovesti servis na razinu najboljih malih butiknih hotela, što je zaista iznimno težak zadatak. Drugo, apartmani u Grand parku uistinu su veličanstveno lijepi i udobni: onaj u kojem smo spavali početkom travnja ima, primjerice, petnaestak metara dugački balkon s fantastičnim pogledima. Treće, U Grand parku nalazi se Cap Aureo Jeffreya Velle, gastronomski gledajući, vjerojatno najbolji restoran u Hrvatskoj.

5. Alhambra, Mali Lošinj

Alhambra je klasični luksuzni hotel, s veoma lijepom arhitekturom, otmjenim, bogato uređenim sobama, vrlo dobrim servisom i atraktivnom restoranskom terasom. Restoran Alfred Keller ima svjetski relevantnu vinsku kartu. Položaj u idiličnoj uvali Čikat Alhambru još privlačnijom.

6. Lemongarden, Brač

Lemongarden u Sutivanu ima apsolutno nevjerojatne vrtove. Cijeli kompleks, smješten u mirnom Sutivanu, doima se opulentno i pomalo čarobno. Restoranski stolovi nalaze se pola metra od mora, a restoran već godinama uspješno vodi renomirani chef Ante Udovičić. 

7. San Canzian, Buje

San Canzian je, ustvari, autentično istarsko selo pretvoreno u luksuzni hotel s lijepom oranžerijom, jednim od najljepših otvorenim bazena u Hrvatskoj, spektakularnim pogledima s terase hotelskog bara, i veoma dobrim restoranom Luciano  u kojem kuha Pavo Klarić, Mladi chef godine. Dvoetažna vila za dvoje s malim privatnim bazenom apsolutna je senzacija.

8. Meneghetti, Bale

Meneghetti je iz malog butiknog hotela prerastao u raskošan kompleks apartmana i vila. Pojedini apartmani zaista su luksuzni po visokim svjetskim kriterijima. Vrtovi i okolni vinogradi stvaraju specifičan, neodoljiv ugođaj. Brend Meneghetti veliki je proizvođač vina i ulja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.