Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Brazilski predsjednik totalno je razočaran ručkom kod Macrona. ‘Porcije su im nikakve’

lula-macron

Brazilski predsednik Liz Inacio Lula da Silva nedavno je posjetio Pariz, gdje se na kratkom summitu očekivao važan pomak u trgovinskim pregovorima EU i južnoameričkih zemalja, sporazumu Mercosur. O Mercosuru se pregovara već 20 godina i ništa nije potpisano ni ratificirano.

S Lulinim prethodnikom, korumpiranim autokratom Bolsonarom nitko nije mogao ništa, pa su s Lulinom lanjskom pobjedom na izborima ponovno narasle nade da bi se Mercosur mogao finalizirati. Brazil je golema ekonomija i tržište koje guta sve, posebno dobra pića, vina i hranu. A tu su još i Argentina, Urugvaj i Paragvaj.

Lula, međutim, nije zadovoljan ponašanjem EU u pregovorima. Posebno ga nervira kad mu iz Bruxellesa prijete trgovinskim sankcijama ako čini ili ne čini nešto što bi EU smatrala ispravnim. A na summitu u Parizu potpuno je izgubio živce kad je EU predložila da se uz sporazum priloži svojevrsni aneks. “WTO je mrtav!”uzviknuo je Lula, “Trebamo nove međunarodne institucije i nove odnose koji nisu unaprijed namješteni u korist Zapada!”. 

Lulu nervira i Macron, jer Francuska oteže s ratifikacijom inzistirajući na višim ekološkim standardima i boji se utjecaja širenja trgovine s Brazilom i Argentinom na ionako ojađene francuske poljoprivrednike. Zato je Lula u Parizu zakazao radni ručak s Macronom. Važan i osjetljiv ručak. Za koji je protokol predsjednika Macrona, uz D’Estainga jedinog francuskog predsjednika  koji se doista razumije u hranu i vina, posebno pazio što će poslužiti.

No stari ljevičar nije bio impresioniran. Štoviše, javno je kritizirao hranu. “Jeo sam u dvije palače (imao je ručak i s talijanskim predsjednikom Sergion Mattarellom u Rimu) i nigdje baš nisam dobro jeo,” citirao je Lulu britanski The Telegraph.

Luli su najviše smetale premale porcije, a tvrdi da ni kvaliteta hrane nije bila osobita. Novinarima je rekao da mu na putovanjima uvijek nedostaje “golema tacna na koju može natrpati hrane koliko želi.” U svakom slučaju, kaže, preživio je. U Parizu je, štoviše, na vrijeme uspio izbjeći još veći gaf. Kad su ga brifirali o rasporedu obveza, rekli su mu da nakon ručka s Macronom ima večeru sa Mohamadom bin Salmanom, saudijskim silnikom odgovorim za zvjersko ubojstvo kolumnista Washington Posta Jamala Kashogija.

Kad ih je Lula pitao jesu li normalni, iz protokola su mu objasnili da je došlo do zabune, jer je termin za večeru slučajno ostao iz rasporeda Bolsonarova protokola. Bolsonaro bio u jako dobrim odnosima s Mohamadom bin Salmanom. Što se hrane tiče, ni Macronov ni Mattarellin ured nisu htjeli komentirati Luline negativne recenzije niti objaviti što je posluženo.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.