Novi Omo Milana Budinskog vjerojatno je najradikalniji iskaz malvazije do danas

Milan Budinski sasvim je sigurno najutjecajniji hrvatski enolog. Na prezentaciji novog menija porečkog fine dining restorana Spinnaker točilo se pet suhih vina. Tri je proizveo Milan Budinski: Malvaziju 365 iz 2022, Laguninu Malvaziju Vižinadu iz 2016. i Omo iz 2020. A tu su još Bastian, Erdoro, Škegro, Veralda, Kadum…
Milan Budinski, bivši glavni enolog Agrolagune, raspolaže veoma širokim stilskim dijapazonom; sva vina koja on vinificira međusobno se vidljivo razlikuju, i kad je riječ o istoj sorti i o istom godištu. Zajedničko im je da su tehnički besprijekorna i veoma precizna.
Omo je, podsjetimo, samostani projekt gospodina Budinskog. Malvazija Omo i Refošk Omo proizvode se u malim serijama, po tek nekiliko tisuća boca. Prva Malvazija Omo, iz berbe 2020. odmah je, gotovo plebiscitarno, pobijedila u izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice. Radilo se o radikalno drukčijem pogledu na malvaziju, koji je ujedinio snagu, strukturu i terroir zapadne Istre.
Ovih smo dana probali Omo iz 2021. koji je još radikalniji. Kad smo zadnji put razgovarali, Budinski nam je rekao da ga kod Malvazije Omo zanimaju bogatstvo i struktura. Omo iz 2021. prebogat je i monumentalno strukturiran.
Radi se o vinu punom veoma zrelog voća, potpuno suhom, sa slatkoćom glicerola i s dosta neobičnom arhitekturom za hrvatska vina. Omo iz 2021. pun je visokih, svijetlih kiselina, kremast i vibrantan, s veoma dugim, koncentriranim okusom i mineralnim aftertasteom. Više od 14 posto alkohola fino je integrirano u ovo gusto i moćno, a opet lakopitko vino.
Omo iz 2021. jučer smo pili uz kovača s crnim češnjakom i obraze grdobine u curryju. Sasvim smo sigurni da se sjajno slaže sa škampima i jastozima, no voljeli bismo ga probati uz biftek i uz odležane steakove. Omo iz 2021. ne treba točiti u čase za malvaziju nego u velike čaše za plemeniti bijeli burgundac. Omo iz 2021. mogao bi promijeniti kriterije po kojima se ocjenjuju hrvatska bijela vina.