Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Novi Omo Milana Budinskog vjerojatno je najradikalniji iskaz malvazije do danas

omo-2021

Milan Budinski sasvim je sigurno najutjecajniji hrvatski enolog. Na prezentaciji novog menija porečkog fine dining restorana Spinnaker točilo se pet suhih vina. Tri je proizveo Milan Budinski: Malvaziju 365 iz 2022, Laguninu Malvaziju Vižinadu iz 2016. i Omo iz 2020. A tu su još Bastian, Erdoro, Škegro, Veralda, Kadum…

Milan Budinski, bivši glavni enolog Agrolagune, raspolaže veoma širokim stilskim dijapazonom; sva vina koja on vinificira međusobno se vidljivo razlikuju, i kad je riječ o istoj sorti i o istom godištu. Zajedničko im je da su tehnički besprijekorna i veoma precizna.

Omo je, podsjetimo, samostani projekt gospodina Budinskog. Malvazija Omo i Refošk Omo proizvode se u malim serijama, po tek nekiliko tisuća boca. Prva Malvazija Omo, iz berbe 2020. odmah je, gotovo plebiscitarno, pobijedila u izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice. Radilo se o radikalno drukčijem pogledu na malvaziju, koji je ujedinio snagu, strukturu i terroir zapadne Istre.

Ovih smo dana probali Omo iz 2021. koji je još radikalniji. Kad smo zadnji put razgovarali, Budinski nam je rekao da ga kod Malvazije Omo zanimaju bogatstvo i struktura. Omo iz 2021. prebogat je i monumentalno strukturiran.

Radi se o vinu punom veoma zrelog voća, potpuno suhom, sa slatkoćom glicerola i s dosta neobičnom arhitekturom za hrvatska vina. Omo iz 2021. pun je visokih, svijetlih kiselina, kremast i vibrantan, s veoma dugim, koncentriranim okusom i mineralnim aftertasteom.  Više od 14 posto alkohola fino je integrirano u ovo gusto i moćno, a opet lakopitko vino.

Omo iz 2021. jučer smo pili uz kovača s crnim češnjakom i obraze grdobine u curryju. Sasvim smo sigurni da se sjajno slaže sa škampima i jastozima, no voljeli bismo ga probati uz biftek i uz odležane steakove. Omo iz 2021. ne treba točiti u čase za malvaziju nego u velike čaše za plemeniti bijeli burgundac. Omo iz 2021. mogao bi promijeniti kriterije po kojima se ocjenjuju hrvatska bijela vina.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Novi Omo Milana Budinskog vjerojatno je najradikalniji iskaz malvazije do danas

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min