Budimpeštanski Four Seasons nalazi se u Pešti, u strogom centru grada parsto metara hoda od čuvene i doista veličanstvene zgrade mađarskog parlamenta.
Four Seasons smješten je u art deco palači koju okružuje lijepa, već na prvi pogled vidljivo skupa terasa bistroa i braserije Kollázs.
A Kollázs se može pohvaliti jednim od najpreciznijih klasičnih bistronomskih menija koje smo vidjeli izvan Francuske. Kollázs drži baš sva jela koja treba držati klasični bistro: kamenice, tartar biftek, carpaccio, biftek, foie gras, pečenu piletinu, list a la meuniere, pastrvu parisienne.
Tu su, naravno i sezonska juha od graška, bijele šparoge s holandskim umakom, kao i predstavnici lokalne gastronomije, gulaš i wienerschnitzel.
Svatko tko želi otvoriti klasični francuski bistro trebao bi otići do Kollázsa i vidjeti kako se sastavlja jelovnik za taj restoranski žanr.
U Kollázsu smo prvo naručili izvrsnu juhu od graška s creme fraîche i zrnima graška, narezanim mahunama mangetouta i graškovim klicama, i velike elegantne bijele šparoge s hollandaiseom, a zatim pohane cvjetove tikvica s borlotti grahom, umakom od kopra i svježim začinskim biljem i debeli, savršeno pečeni file pastrve u svjetlozelenom, vrlo proljetnom umaku.
Plata mađarskih i francuskih sireva bila je fenomenalna. Vinska karta je enciklopedijska kao i u svakom Four Seasonsu bilo gdje u svijetu. Pili smo Radkin suhi Tokaj i izvrsni Sauskin Sauvignon.
Kollázs je jako skup, jer restorani u Four Seasons hotelima, vjerojatno najpouzdanijem zaista luksuznom hotelskon lancu na svijetu, moraju biti jako skupi.
Relativno jednostavan ručak s lokalnim vinima platili smo oko 250 eura. Ali terasa Four Seasonsa omogućuje da uživate u autentičnom ambijentu jednog od najljepših srednjoeuropskih gradova i pogledu na vrlo živopisne goste.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.