Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Karlovačko Ledeno pravi je dokaz je da se uvijek može gore

karlovacko-ledeno

Ledena piva nastala su prije više od trideset godina. Ledena su se piva u početku definirala kao visokoalkoholna pića, koja su u određenom trenutku proizvodnje došla do točke formiranja ledenih kristala u tekućini. Budući da se voda zamrzava na 0 stupnjeva a alkohol na minus 114 stupnjeva, ledena su piva poslije izbacivanja kristala vode završavala na veoma visokom postotku alkohola.

U devedesetim su godinama dvije kanadske pivovare, Labatt i Molson, razvile posebne postupke proizvodnje ice beera, koji su smanjili postotak alkohola u pivu ali su ga ipak održali na 5,5 do 7 posto. Zanimljivo je da su se u prvoj polovici devedesetih i Labbat Ice i Molson Ice uredno prodavali u Hrvatskoj.

Danas su u Europi ledena piva izgovor za prodaju gotovo bezalkoholnih pića, kojima je glavni adut svježina. Najpoznatiji primjer svakako je Heinekenov Silver, o kojem smo nedavno negativno pisali. Karlovačko Ledeno još je puno gori slučaj od Heinekenova Silvera. Ovdje prvo treba reći da je pomalo nejasno zašto je Heineken, koji je vlasnik Karlovačke pivovare, na tržište istodobno pustio i Silver i Ledeno: to ukazuje na potencijalni kanibalizaciju.

Drugo, Ledeno ima isti onaj problem koji imaju Ožujsko i Pan. Riječ je o pivima koja ne samo da nemaju bilo kakav pivski karakter, nego na aftertasteu ostavljaju osjećaj nečistoće. Heinekenov Silver potpuno je bezličan ali je barem savršeno čist i svjež. Karlovačko Ledeno, s četiri posto alkohola, sve je prije nego čisto. Karlovačko Ledeno, koje košta 1,29 eura za pola litre, dobro je otprilike kao i Gavrilovićeve bazične jetrene paštete, one koje se proizvode od mesnih ostataka. Karlovačko Ledeno tužan je dokaz da se uvijek i u svemu može još gore.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Karlovačko Ledeno pravi je dokaz je da se uvijek može gore

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min