Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Torterie Macaron uvodi devet novih gastro kolača baziranih na Valrhoni, Mercedesu među čokoladama. Probali smo ih sve

torterie-g-1

Slastičarnica Torterie Macaron u zagrebačkom shopping centru Point na Vrbanima ovoga tjedna postaje važna lokacija. Torterie Macaron i Pointu, naime, početna su točka jednog od najvećeg repozicioniranja ovoga brenda od njegova osnutka.

S novim dizajnom interijera, koji je dobio elegantne boje čokolade, tamnocrvene detalje i mramorne stoliće koji podsjećaju na pariške upmarket slastičarnice, Torterie Macaron dramatično mijenjaju ponudu kolača. Od ponedjeljka, u njihove vitrine stiže devet novih kolača u mono formi. Svaki kolač dolazi zasebno, na maloj brendiranoj crnoj podlozi, i svaki je posvećen jednom sastojku. 

S novom kolekcijom kolača i već poznatim zanatskim sladoledom, Torterie Macaron postaju prvi lanac slastičarnica u Hrvatskoj sa stvarnom premium ponudom. U ponedjeljak smo u Pointu probali cijelu prvu kolekciju od devet kolača (ukupno će ih biti četrnaest) koju potpisuje mladi slastičar Juraj Klepić.

torterie-svi

Prvo što nam je privuklo pažnju je dizajn kolača, koji smo dosad viđali samo u najboljim slastičarnicama poput Jolie Petite Patisserie, Timea ili Le Kolača. Mirror i velvet glazure, precizne forme, efektni detalji i veličina kolača već u vitrini sugeriraju ambiciozan sadržaj. Što je i točno. Svi kolači napravljeni su s Valrhona čokoladom, svježim voćem i voćnim pireima i kremama s maslacem i svježim vrhnjem, koje se rade u kuhinjama Torterie Macarona.

Rezultat su izrazito svježi, intenzivni i precizni okusi koji ne ostavljaju težinu, nijedan kolač nije presladak, a manje dimenzije dobre su i ako želite probati više kolača. Posebno zanimljiv će biti pairing kolača s kavama, vinom, pjenušcima koji će uvesti u Torterie Macaron. Kad se uzme u obzir broj slastičarnica i doseg koji Torterie Macaron imaju u velikom dijelu Hrvatske, ovakvo dizanje kriterija kvalitete moglo bi imati dramatične posljedice na navike hrvatske publike i domaću scenu slastičarnica.  

Blossom

Ovaj tart od svježih jagoda punjen je s puno svježe slastičarskom kreme, ali najvažniji detalj osim prirodnih mirisnih jagoda (jagode nisu zaslađene ni glazirane) je krema od Valhrona Inspiration čokolade aromatizirane jagodom u sredini tarta, koja daje neophodan kick voćnosti i naglašava sezonalnost kolača. Siguran hit

Blanche

Još jedan tart i još jedan zicer. Vanilija dodatno naglašava okus prhkog tijesta s maslacem, a posebnost kolaču daju bogata engleska krema s mascarponeom i crumble. S obzirom da se ovaj recept temelji na komplementarnosti a ne na kontrastu okusa, bit će zanimljiv za pairinge, s kavom, slatkim bijelim vinima ili pjenušcima

Hazel

S tartom od jagoda i vanilije, ovaj intenzivni kolač od od lješnjaka zatvara trokut sigurnih hitova. Hazel u sredini krije mousse od Azelia Valrhone i tonu lješnjaka balansiran cvijetom soli, a namelaka mu daje neophodnu lakoću i svilenu teksturu. 

Verde

Pistacije su trenutno najtraženiji okus u slasticama. Ovaj duguljasti kolač pristupa im malo drugačije, naglasak nije na što intenzivnijem okusu prženih pistacija, već na elegatnijim, prirodnim orašastim i zelenim notama pistacija, što je naglašeno i u boji glazure. U namelaki od pistacija i bijele Valrhone je Jaconde biskvit, a dodatak cvijeta soli naglašava okuse sušenih pistacija. Glazura je ukusna, hrskava i ukrašena s nekoliko prženih pistacijama koje joj naglašavaju teksturu.

Ametist

Najlaganiji kolač u Torterie Macaron kombinira svježi, kiselkasti mousse od grčkog jogurta, bijelu Valrhonu i eksploziju borovnica. Ispod efektne baršunaste glazure, u mousseu od jogurta je puno mirisnih šumskih borovnica, koje čine gotovo trećinu kolača.  

Marigold

torterie-mango

Ako radite jedan tropski kolač u kolekciji, napravite ga da bude esencija tropa. Marigold je curd od marakuje krcat svježeg zrelog manga na podlozi od pečenih badema i kokosa, kojemu krema od bijele Valrhone i mascarponea daje i dodatnu svježinu i raskoš. Kad prođu kiše i počnu topli dani, dolazi Marigoldovo vrijeme. Idealan ljetni kolač.

Reina

Kraljica je izmišljena specifično za ljubitelje karamela. Glavna atrakcija Reine je mousse od Dulcey Valrhone, blonde čokolade poznate po baršunastoj teksturi i okusu koji podsjeća na dulce de leche, osvježene malinama u gelu i kremi oda Valrhona Inspirationa od malina. 

Amareno 

torterie-studio-visnja

Zadnja dva kolača koja smo probali u Torterie Macaron izlaze dosta daleko iz dijapazona masovno popularnih okusa. Amareno je senzualna kombinacija tamne Valrhone i sotiranih svježih višanja koje su zadržale svu svoju prirodnu kiselinu, bogate mirise i laganu gorčinu koja se s mračnim okusima čokolade pretvara u prilično dekadentan desert. Spektakularni kolač dovršen je mirror glazurom i amarenom s crvenim glitterom. 

Chococube 

Ova čokoladna kocka je ozbiljan i opak desert i za mjerila fine dining restorana, kamoli za popularnu slastičarnicu. Izgleda kao mala skulptura složena obrnuto, s čokoladnim biskvitom skrivenim u mousseu od crne Valrhone. S ganacheom od čokolade i kakaa, hrkskavom čokoladom i čokoladnim crumbleom, Chococube je koncentrat svega što čini vrhunsku čokoladu: karaktera kakaa, kompleksnih, tamnih okusa s notama šljiva, duhana i zrelog crvenog voća, svilene teksture i gorkastog tamnog finiša, dovoljno intenzivnog za ozbiljna crna vina i whisky.

Fotografije/Kult Plave Kamenice

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.