Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vrhunski Pošip Blata 1902 najprecizniji je dosad, a Korčulanka je i ove godine neodoljivo pitka

blato-korculanka-posip

Otkako smo je pretprošlog lipnja otkrili na baru hvarskog hotela Places, Korčulanka je postala naše omiljeno dalmatinsko ljetno vino. Korčulanka je cuvee cetinke, zlatarice blatske i maraštine, ima jako prihvatljivu cijenu i neobično je čista za dalmatinsko bijelo vino namijenjeno veoma širokom tržištu.

blato-korculanka

Nova Korčulanka iz 2022. zadržala je tipične arome citrusa i smokava, ali je definitivno sočnija i bogatija od prethodne dvije berbe. Kombinacija voćne sočnosti i naglašene svježine glavni je argument u korist ovog šarmantnog, neodoljivo pitkog vina koje košta pet ili šest eura. Korčulanku treba piti samu, na plaži i na bazenu, ali i uz ljetne salate poput panzanelle, uz klasični gazpacho, hladnu juhu od krastavaca, kao i uz laganiji roštilj.

I dok je Korčulanka kontinuirano dobra, Blatov vrhunski Pošip 2022. (vrhunski je ovdje službena oznaka vina) značajno je napredovao. Riječ je o najpreciznijem blatskom vrhunskom Pošipu koji smo probali. Vino je svježije i čišće nego prethodnih godina, bez ijedne off arome: mutne arome i okusi ranijih su se godina znali događati. Vrhunski Pošip Blata 1902. povezao je svježinu s elegantnim voćno cvjetnim mirisima, južnjačkim voćnim okusima s laganom primjesom herbalnosti i s neočekivanim, blago mineralnim završetkom.

blato-posip

Radi se o otmjenom gastronomskom vinu koje bi trebalo piti uz sirove školjke, sirove lignje, sirovu bijelu ribu, kao i uz bijelu ribu s gradela, osobito onu naglašeno jodiranu poput trilje od kamena. Blato 1902. zadnjih godina kontinuirano diže kvalitetu svojih vina. Blato je, uz Orahovicu, velika vinarija koja je unatrag nekoliko godina napravila najveći kvalitativni iskorak.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.