Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kilchomanov European Tour 2023 u Finim stvarima jedan je od nauspješnijih whisky evenata zadnjih godina

kilchoman-g

Za sve ljubitelje vrhunskih jakih pića, posebno fanove škotskih single maltova, prošla subota bila je jedan od onih dana koje ne propuštaju. Moramo biti iskreni, niti ne zaboravljaju! Zagrebački shop premium spirita Fine stvari pripremili su jedan od najdojmljivijih i bez sumnje najuspješnijih whisky evenata ove godine. Vjerojatno i jedan od najboljih u zadnjih nekoliko godina, računajući i vrijeme prije pandemijskog lockdowna.

kilchoman-boca-1

Kilchoman European Tour 2023 dio je jedinstvenog obilaska europskih zemalja koji je ta škotska destilerija priredila četvrti put, nakon 2014, 2015. i 2018. Obilazak 13 zemalja i 32 lokacije autom, uz evente, masterclassove i kušanje nekoliko posebno odabranih uzoraka, osim što je pothvat sam po sebi, ujedno je i ekskluzivna prigoda družiti se s ljudima izravno iz destilerije.

kilchoman-fine-stvari

Uz, dakako, kušanje ograničenog izdanja Kilchoman 2023 Tour Editiona u ediciji od samo 3.325 boca. Imati ovakvu prigodu u Hrvatskoj kao jako malom tržištu, neprocjenjivo je i postavlja potpuno novu poziciju hrvatske gastronomske scene u europskom kontekstu. Utoliko više sve naše čestitke organizaciji ambioznim Finim stvarima, gospodinu Zlatku Ivkiću i čitavom njegovom (vrlo malom) timu.

Zaista je odlična i ideja o organizaciji dva tipski različita eventa. Naime, centralnom događaju u večernjim satima u Esplanadi prethodilo je podnevno druženje u dućanu Finih stvari u Cankarevoj 5. Prigoda kušanja četiri uzorka u društvu ljudi iz destilerije uz neobavezan razgovor u subotnje sunčano podne, bilo je genijalno utrošenih 15 eura za sve koji su odlučili doći. I nije slučajno da je prostor bio ispunjen do kraja. Recept je to koji se mora ponoviti.

kilchoman-esplanade

Prava poslastica, međutim, bilo je večernje druženje u Esplanadi. Ovogodišnji Kilchoman 2023 European Tour u Hrvatskoj vodile su dvije dame: Catherine MacMillan i Chloe Wood. Njihova komunikacija, poznavanje destilerije i svih detalja o whiskyju fascinantni su. Obično imamo problem s komunikacijom s nekim brend ambasadorima, pa je ovo bilo veliko osvježenje. Uz to, obje su prezenterice i ‘domaće’ na otoku Islay, praktično iz okolice destilerije.

kilchoman-fine-stvari-2

Kilchoman Distillery osnovao je gospodin  Anthony Wills i u pogonu je od 2005. godine. Willisov izazov nije bio nimalo jednostavan. Odluka o otvoranju nove destilerije na otoku Islay nakon više od 100 godina od posljednje i odjednom se naći u društvu gotovo mitskih imena poput Lagavulina, Laphroaiga ili Ardbega, bila je golemi rizik. Usto, Willis je otvorio  Farm distillery, destileriju koja sve što koristi, od polja ječma do odležavanja, koristi i temelji na svom neposrednom okruženju, štoviše unutar svoje farme. Čak i treset za dimljenje dovozi se s područja preko puta destilerije.

kilchoman-hrvoje

Za pothvat je angažiran i jedan od najvažnijih majstora škotskih whiskyja, danas nažalost pokojni  Dr. Jim Swan, koji je kao ključni konzultant postavio dijelove procesa. Kako nam je prenijela Chloe Wood, rečenica koju je Swan rekao Willsu kada je krenuo prvi destilat: “Uspjeli smo, a sada je na tebi voditi brigu o njemu!” danas je gotovo nit vodilja destilerije.

U međuvremenu, Wills je otkupio i čitav prostor Rockside farme tako da se destilerija danas nalazi u srcu prostora okružena poljima ječma koje koristi za dobar dio svoje proizvodnje. Svaka njihova 100% Islay etiketa koja izlazi godišnje, radi se isključlivo od tog ječma i dimi na 20ppm tresetom iz same okolice destilerije. Chloe nam je otkrila i zanimljiv podatak da je Andrew Wood, čovjek koji vodi brigu o ječmu na Rockside farmi, njen otac. 

U dvosatnom masterclassu od Catherine i Chloe doista smo dobili uvid u mnogo detalja i imali prigode postavljati čitav niz vrlo detaljnih pitanja kojih iz publike nije manjkalo. Kilchoman je bez sumnje jedna od neobičnijih destilerija u današnjoj škotskoj industriji. Osim ideje o destileriji koja apsolutno sve želi proizvoditi sama, do filozofije da karakter destilerije i destilata mora biti u prvom planu, što je u današnjem trendu sve intenzivnijeg utječaja bačava koje promovira većina destilerija doista vrijedno pažnje. Catherine je dodala i zanimljiv podatak da su kao brend bez obzira na trendove nešto manje okrenuti tržištu koktela jer žele prije svega naglasiti karakter njihovog single malta. Uz sve to, a Chaterine i Chloe su više puta jasno naglasile, Kilchoman je još uvijek potpuno privatni projekt koji svoju viziju nije prodao nekoj globalnoj korporaciji.

Posebno je dojmljivo bilo direktno spajanje video vezom u samu destileriju i razgovor s njihovim destilerom Fraiserom koji nas je uživo proveo kroz destileriju i kamerom doslovno ulazio u uređaje. Fenomenalan doživljaj!

Kušali smo i šest pomno odabranih uzoraka.

  1. Kilchoman Machir Bay 46% alk.  – ključno standardno izdanje)
  2. Kilchoman Casado 46% alk.  – posebno izdanje koje je dodatno odležavalo u velikim spremnicima od crnog vina pristiglima iz portugalske vinarije uz rijeku Douro
  3.  Kilchoman 11YO Ex-Bourbon Single Cask 55,2% alk.  – fenomenalan single malt u ograničenom izdanju koje se još uvijek može nabaviti u Finim stvarima 
  4. Kilchoman 2003 European Tour 58,5% alk.  – posebno godišnje izdanje od 3.325 boca 
  5. New Make Spirit 20ppm 63,5% alk. srednje dimljen, od lokalnog ječma s rockside farme
  6. New Make Spirit 50ppm 63,5% alk.  – od jako dimljenog slada iz Port Ellen sladorane.

Dva svježa spirita, destilata koji još nisu odležavali u bačvama, i službeno još nisu whisky, što svaki ljubitelj whiskyja jednostavno mora kušati.   Razlike u tim svježim destilatima su i više nego primjetne i to aromama i teksturom, ne samo zbog dimljenosti. Sva četiri odležala izdanja koja smo kušali rađena su od ovog 50ppm spirita, ali vrlo brzo za očekivati su značajnije promjene ubudućim izdanjima.  

Naime, kako smo saznali od Chloe, uskoro u potpunosti prelaze na nove dobavljače vanjskog ječma, a ujedno se od iduće godine očekuje i značajno proširenje destilerijskih kapaciteta. Kilchoman destilerija će udvostručiti proizvodnju ugradnjom još četiri nova kotla i kapacitetom postupno doseći 1,2 milijuna litara godišnje! Radi se o jako ozbiljnom rastu i ulazak u kategoriju iznad milijun litara.

U podnevnom druženju smo imali prigodu eksluzivno kušati i Kilchoman 100% Fino Sherry Cask Matured 50% alk, izdanje koje će na tržište službeno izaći tek idući tjedan, što je dodatan bonus svima koji su prošetali do Finih stvari u subotu.

Večernje se druženje nastavilo na Oleandar terasi Esplanade, uz vino i izvrsna jela koja je pripremio tim chefice Ane Grgić Tomić, pa se čitav događaj protegnuo na četiri sata koji su doslovno proletjeli u trenu.

Moramo obavezno napomenuti i kako je u Istanbul dvorana Esplanade bila popunjena do vrha. Čak su se i Catherine i Chloe iznenadile odazivu koji je nadmašio dobar dio već posjećenih europskih  gradova. Doduše, a opet ćemo o cijeni, za 125 eura imati prigodu sudjelovati u ovakom masterclassu, družiti se i saznati toliko toga (što smatramo neprocjenjivim) a uz to dobiti i svoj primjerak čitave boce ekskluzivnog Kilchoman 2023 Tour Edition koja sama košta 79 eura, pa na kraju još uživati u razgovoru i domjenku na Oleander terasi, doista je ozbiljan doživljaj i vrhunska vrijednost za novac.Ovakvih nam evenata bez sumnje treba još!

Kilchoman 2023 European Tour (58,5% alk.) je izvrsno , dojmljivo i karakterno specijalno cask strength izdanje od samo 3.325 boca koje čini kupaža single maltova starosti 5 do 7 godina iz bourbonskih i bačava od porto vina.

Još je uvijek dostupno u Finim stvarima za 79 eura, ali računajte da je ostalo tek nekoliko komada od u startu vrlo male količine koja je bila namijenjena za Hrvatsku, i tako je označena.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.