Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Primizia obitelji Fernetich u Brtonigli uzor je bazične, moderne istarske konobe. Kuhaju sjajnu paštu s tartufima, vrlo dobru roladu od boškarina, pizze su im hit

primizia-g

Istarske konobe mogu se podijeliti u tri kategorije. Prva bi bila ona koja podrazumijeva šlampavo kuhanje gdje se uglavnom koriste ispodprosječni sastojci bez originalnosti. Druga kategorija su konobe u kojima se pojedina jela mogu dobro pripremiti, kuhanje je profesionalnije, ali pate od generičkih jelovnika i ponekih grešaka u koracima. Treća kategorija je ona najrjeđa, ona koja žanr istarskih konoba gura u bistronomiju. Karakteriziraju je pažnja prema detaljima, ozbiljno znanje kuhanja, sezonalnost i kreativnost.

primizia-postav

Upravo u tu usku treću kategoriju spada Primizia, konoba/bistro obitelji Fernetich u centru šarmantne Brtonigle. Obitelj Fernetich nadaleko je poznata po svom hotelu i restoranu San Rocco udaljenom tek nekoliko minuta od Primizie. U Primiziji se nude nepretenciozna, bazična istarska jela sa sezonskim naglaskom: fritaje s tartufima ili šparogama, tjestenine, dnevna pečenja, ali i pizze iz velike krušne peći koja dominira interijerom restorana.

primizia-pozdravi
primizia-ulja

Večera počinje zapravo spektakularno. Uz tople i vrlo dobre krušćiće iz peći gosti mogu degustirati sva nova maslinova ulja obitelji Fernetich. Gotovo sva su idealna za početak. Zatim stižu pozdravi koji signaliziraju da kuhinja zna s tijestom a to obično ukazuje i da su pizze dobre. Pizze su svakako jedno od najpopularnijih jela u Primiziji i djeluju primamljivo.

primizia-carpaccio

Za pozdrav iz kuhinje dolaze krušćići sa straciatellom i lardom i s inćunima i rajčicom. Tijesto ima vrlo lijepu teksturu a dodaci na njemu su izvrsno pripremljeni. Carpaccio od boškarina je tehnički perfektan, serviran na sobnoj temperaturi i zamamne crvene boje mesa, lagano obogaćen tek rikotom i s par kapljica limuna. Tu su i sjajni lokalni sirevi obitelji Radošević, udaljene tek nekoliko kilometara od Brtonigle, zajedno s ukusnim konfitiranim cherry rajčicama.

primizia-tartufi

Pašte su dostojne Esplanadinog Le Bistroa. Probali smo paštu s crnim tartufima, koji se ribaju pred gostima. Pašta je rađena na talijanskim minimalističkim načelima, sa što manje sastojaka ali dovoljno da stvore raskošne okuse i bogate kremaste teksture.

Rižoto sa šparogama intenzivan je, slatkasto-gorak, tehnički izvrstan, iako je mogao provesti nekoliko trenutaka manje u tavi. Uz paštu i rižoto dobili smo i parmezan ručno riban na listiće, što je neopisivo aktraktivnije nego već ribani parmezan kakvog neki restorani podvaljuju gostima, često iz vrećice.

primizia-rolada-boskarin

Na glavno jelo, roladu boškarina koju peku pet sati u krušnoj peći, u Primiziji su posebno su ponosni. Radi se o jednoj od originalnijih izvedenica istarskog goveda koje smo imali prilike probati. Meso se doslovno topi u ustima. Prilozi od gljiva, parmezana i krumpira su korektni.

Primizia odlučno gura naprijed žanr konoba i toplo je preporučujemo. Kao što preporučujemo i da uzmete stol na vanjskoj terasi koja gleda na središnji trg Brtonigle. Ona je sad preuređena i osuvremenjena, sa staklenim stijenama, i neopisiv je gušt sjediti na njoj i promatrati lokalni život družeći se s nekoliko simpatičnih udomaćenih mački. Sjajnu večeru u Primiziji platili smo 110 eura, a pojeli smo i popili ogromnu količinu hrane i pića, pa se ovaj restoran uvrstio među cjenovno najpovoljnije koje smo posjetili u zadnje vrijeme. 

PRIMIZIA

Ulica Marconi 4, Brtonigla

HRANA 4  VINO 3  SERVIS +4  AMBIJENT +4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.