Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DAMIR ŠTIMAC ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24. Posadili smo prvi Rizmanov grk na Komarni 

rizman-g

Vinarija Rizman na Komarni, prekrasnom komadu zemlje između Ploča i Neuma, jedna je od onih koje su, spletom sretnih okolnosti, otišle desetak godina naprijed u usporedbi sa skoro cijelom hrvatskom vinskom industrijom. Komarna je, naime, jedino hrvatsko ekološko vinogorje. Do prije dvadesetak godina na Komarni nije bilo nikakvih poljoprivrednih projekata, pa je zemlja ostala potpuno čista. 

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Mala skupina poduzetnika, koja je odlučila uzeti koncesije na Komarni, i ondje posaditi vinograde i maslinike, razumjela je vrijednost čiste zemlje, tako da se svi vinogradi na Komarni od samog početka nalaze u ekološkom uzgoju.  Vinarija Rizman obitelji Štimac spada među predvodnike ambicizonog vinarstva na Komarni. Pojedina njihova vina, poput Tribidraga i Syraha St. Michael, spadaju među dvadesetak najboljih koje južna Hrvatska može ponuditi. Vlasnici Rizmana posebno ističu činjenicu da sva njihova vina nose eko oznaku. S Damirom Štimcem razgovarali smo o problemima i perspektivama vinogradarstva i vi- narstva u Dalmaciji i na Komarni. 

Jeste li zadovoljni prodajom vina u 2022. godini? 

Jesmo. Za nas je 2022. godina oporavka, poslije 2020. i 2021. koje su protekle u znaku pandemije i njenih negativnih učinaka na turizam i na vinsko tržište. 

Je li prodaja vina u 2022. kompenzirala gubitke iz pandemijskih godina, osobito iz 2020? 

Teško je precizno procijeniti. Osobno mislim da se ono što smo izgubili 2020. ne može nadoknaditi. No, pandemijske godine su nas, s druge strane, ojačale i pripremile da se suočavamo s neočekivanim kriznim situacijama. 

Jeste li u 2022. ostali bez nekog vina? I kako spriječiti da se to ponovi, budući da bi 2023. trebala biti turistički još bolja od 2022? 

Dakle, na tržište smo u veljači 2022. izašli s jedanaest etiketa novih berbi. U listopadu 2022. ostali smo na samo tri etikete. Dakle, u osam smo mjeseci sve prodali. Nažalost, nestašice vina u hrvatskim je uvjetima posve nemoguće spriječiti. U Hrvatskoj ne postoji kultura rezervacije vina ni rezervacije berbi. Svi kupci očekuju da svako vino mogu uvijek kupiti, što je u 2022. bilo posve nemoguće. Budući da naša vinarija pod premium etiketama proizvodi vina isključivo od ekološkog grožđa iz vlastitog uzgoja, ukupna proizvodnja vina Rizman jako je limitrana i ne može se povećati, neovisno od tržišne potražnje. Dostupnost naših vina moguće je osigurati jedi- no pravodobnim rezervacijama.

S kojim ste se glavnim problemima suočavali u 2022. godini? 

Svi su troškovi porasli. Porasla je cijena rada, repromaterijala i energije. Nadalje, problemi s nedostatkom radne snage svake su godine sve izraženiji. 

rizman-vinogradi

Kako vidite opće stanje kvalitete vina u Hrvatskoj? Što učiniti da se poboljša? 

Opće stanje kvalitete vina i vinske industrije u Hrvatskoj doslovno je sve bolje iz godine u godinu. Mislim da je riječ o jednom od onih gospodarskih sektora koji su najviše napredovali unatrag petnaestak godina. Kako bi se sadašnje stanje dodatno poboljšalo, potrebno je ojačati regionalne vinske organizacije. Nadalje, potrebno je uspostaviti i snažniju kontrolu sljedivosti grožđa i preispitati postojeće zaštićene oznake izvornosti (ZOI), tako da potrošač prepoznaje pojedino vino po području (terroiru) i povjerenju u to područje a manje po sorti. Naravno, snaga brenda proizvođača i povjerenje potrošača u proizvođača moraju ostati glavni argument pri izboru vina. 

rizman-veraja

Što smatrate vašim glavnim uspjehom u 2022. godini? 

Prije svega, preživjeli smo iznimno teško razdoblje pandemije, kad nam je tržište nestalo preko noći, a da se nismo dodatno zadužili i da nismo otpustili ni jednog radnika. Uz to, uspjeli smo pripremiti i posaditi novi hektar vinograda na kojem ćemo, među ostalim, uzgajati prvi grk na Komarni. 

Što su vam glavni planovi za 2023. godinu? 

Puni smo planova. Najvažnije je proširenje podruma. Taj projekt uskoro kreće u realizaciju, pa će naš podrum dobiti konačni izgled na koji ćemo biti ponosni. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.