Između kraja prosinca i sredine travnja nema nikakvog smisla smisla jesti svježe rajčice. Sve rajčice koje se u Hrvatskoj prodaju u tom razdoblju bezmirisne su, bezokusne i imaju groznu, vodenasto pjeskastu teksturu. Zato pravi ljubitelji rajčica s nestrpljenjem čekaju sredinu travnja, kad se poslije zimske stanke u trgovačke lance vraćaju izvrsne rajčice samoborskog proizvođača Rajska.
Prekjučer smo u susjedskom supermarketu kupili prvu ovogodišnju Rajsku; žute i crvene cherry rajčice, čije stabljike mirišu skoro kao stabljike pravih ljetnih rajčica. Meso je slatko i bogato, tekstura sočna, koža čvrsta. Uz tri, četiri kapi Ferneticheve Bianchere, malo cvijeta soli, sasvim malo crnog papra i kap Göllesova jabučnog balsamica, rajske su se rajčice pretvorile u ozbiljnu delikatesu. Ovih dana počinje i berba beljskih rajčica u Baranji koje, kao i Rajska, aromama, okusima i teksturom nadmašuju sve druge rajčice iz staklenika, osobito one uvozne, u hrvatskim supermarketima.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.