Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Baranjskoj obitelji Lenđel u strašnom požaru izgorjelo je 10 telića i tri krave, 20 je opečeno, štale nema. Trebaju pomoć

kravica-kraljica-lendjel

Obitelj Đure Lenđela iz Podolja u Baranji upoznali smo prije dvije godine, kad smo radili reportažu o organiziranju lokalnih stočara pod brendom Belja Kravica Kraljica. Simpatična i vrijedna obitelj Lenđel i njihov pas Fulasz odveli su nas duboko u baranjsku divljinu, na livade među šumama, ponosno nam pokazujući svojih 120 zdravih i zadovoljnih mliječnih krava. Nakon dvadeset godina, Đuro i Melita Lenđel sami su s djecom razvili stado i postali najveći baranjski mljekari nakon Belja a na imanju su otvorili i malu siranu.

Razgovarali smo o uzgoju, ispaši, kvaliteti mlijeka koje daje prirodni uzgoj u Baranji, potencijalu proizvodnje i pametnijim modelima organiziranja stočara i otkupa mlijeka, poput onoga kakav je Belje uspostavilo za Kravicu Kraljicu. Dobrog dijela od onoga što smo vidjeli toga dana na imanju Lenđelovih više nema. U strašnom požaru koji je na imanju izbio prošlog vikenda, izgorjele su im štale i 12 krava u njima, tri su kritično, dvadesetak je opečeno. 

kravica-kraljica-44

Đuro Lenđer u Agroklubu je ispričao da je još u deset navečer te noći bio u štalama, a onda mu je oko 20 minuta iza ponoć javljeno da štale gore. “Istrčali smo spašavati životinje. Većina ih je pobjegla van jer nisu vezane, no ove što su ostale vjerojatno se nisu znale snaći, uspaničile su se. Ušli smo k njima da ih pokušamo spasiti, a one su ležale na podu i još uvijek mukale.” Vatru nisu mogli gasiti sami jer u njihovom dijelu Baranje još nije izgrađen vodovod.

kravica-kraljica-g1

Unatoč katastrofi, gospodin Lenđel kaže da su imali puno sreće i da će paralelno s gradnjom i obnovom štala pokušati izvući maksimum iz preživjele proizvodnje, ali to će ići sporo jer su krave toliko traumirane da umjesto 2500 litara mlijeka dnevno sada daju oko 1800. Šteta se procjenjuje na oko 200.000 eura, a rekostrukcija može početi tek za tri tjedna. Dobra stvar je da im je izmuzište je ostalo čitavo, pa su mogli izmusti krave da im se vimena ne upale pa mogu nastaviti koliko toliko normalnu proizvodnju.

Đuro Lenđel kaže da su vatrogasci i lokalna vatrogasna društva herojski gasili požar i da bi bez njihove reakcije sigurno izgubio puno više. Obitelj Lenđel jedni su od stotina radišnih, skromnih proizvođača hrane u Hrvatskoj, onih koji ne izlaze na ulice i ne ucjenjuju politiku, već otplaćuju kredite i trude se proizvoditi kvalitetu u neprirodno teškim uvjetima hrvatske poljoprivredne politike. Ako im želite pomoći, ovo je račun.

Račun za donacije – šteta od požara HR6824070001500019342

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.