Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čini se da vam Ministarstvo poljoprivrede želi zabraniti da kupujete voće, povrće i mlijeko na jačim akcijama

supermarket-voce

Današnji Jutarnji list objavio je važan tekst o neformalnom radnom materijalu sastavljenom u Ministarstvu poljoprivrede. Prema informacijama Jutarnjeg, Ministarstvo poljoprivrede u tom dokumentu predlaže da se najviša dopuštena sniženja cijena za voće, povrće i mlijeko ograniče na 20 posto od originalne cijene.

Ministarstvo navodno tvrdi da tom odredbom želi zaštiti domaće poljoprivredne proizvođače, jer oni gube na većim akcijskim sniženjima cijena

Riječ je nažalost o nevjerojatnoj budalaštini birokratskog uma. Točno je da proizvođači i dobavljači uvijek snose dio troškova akcijske prodaje. Međutim, više od dvije trećine poljoprivrednih i mliječnih proizvoda u hrvatskim supermarketuma inozemnog je porijekla, tako da je neobično glupo tvrditi kako se ovdje radi o pokušaju zaštite domaćih poljoprivrednika.

Drugo, sama ideja da se poljoprivredna proizvodnja štiti limitiranjem postotka snižavanja cijena kao da je izašla iz kabineta Milke Planinc, svojedobne jugoslavenske premijerke. Hrvatska poljoprivreda u dugogodišnjoj je krizi zato što različite hrvatske Vlade, pod utjecajem raznih interesnih grupa, nisu htjele ni znale formulirati i provoditi mjere koje bi stimulirale masovniju i profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju.

Pokušati rješavati ili ublažavati taj golemi, strateški nacionalni problem koji je, među ostalim, doveo do pražnjenja Slavonije i Baranje ograničavanjem sniženja cijena, uistinu je nevjerojatno glupa ideja. Jedina stvarna posljedica eventualnog usvajanja ovog prijedloga Ministarstva poljoprivrede svest će se na to da građani više neće moći kupovati jeftiniju robu na akcijama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.