Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BRITANAC POSTAJE GASTROHUB Uz Bread Club i Fisheriju otvaraju se mesnica The Meat i pizzeria Passione

britanac

Na zagrebačkom Britancu, u prostoru nekadašnje biljne apoteke, odmah tamo na zebri preko koje pretrčavaju putnici iz tek pristiglih autobusa, susjedi koji se spuštaju s Radničkog dola i Tuškanca, te konobari iz obližnjih kafića dok žure odnijeti piće svojim gostima na obližnjim terasama, uskoro se otvara mesnica The Meat.

Jedno je to od mnogih novih mjesta koje se u posljednje vrijeme otvara na trgu kojemu Zagrepčani i Zagrepčanke vole tepati da je najljepši u gradu jer, za razliku od nekih razvikanijih trgova, on ima neku svoju autentičnu osobnost nastalu bez prisile i prešutnom suglasnošću. Na Britancu vas ne vrebaju šnelfotografi i reporteri tabloida, nema foliranata koji uvijek uz to idu, a ugostiteljske objekte ne drže nikakvi sumnjivi tipovi kojima je to tek paravan za neki njihov drugi, sumnjivi izvor financija, već ljudi poput, recimo, Mikija koji svoj lokal na Britancu vodi već više od 20 godina. On je upućen u sva kvartovska zbivanja, poznaje susjede, pomaže svakome od njih, a kada treba preuzet paket od poštara koji uvijek dostavlja dok niste doma ili, štojaznam, jakom kavom iz sna trgnuti umornog ZET-ovog vozača, njegov kafić je prava adresa za takvo što. Njegov deda, da spomenem još i to jer je na Britancu ta tradicija veoma važna, otvorio je pečenjaru na placu još 1957.g., a tamo negdje ’98.g. – kafić na stanici za bus koji je nakon njega preuzeo njegov unuk Asmir Emurlai, oko fontane na Britancu poznat i kao Miki.

Također, Britanac se od ostalih gradskih trgova osim profila ugostitelja, razlikuje i po publici koja ga posjećuje, a to je osobito dobro vidljivo nedjeljom kada nema placa pa se trg pretvara u društvenu scenu kojom dominiraju antikviteti, knjige, opušteni razgovori i ležerna druženja mahom intelektualaca i umjetnika svih generacija.

Ne treba stoga čuditi da je u posljednje vrijeme, osim na početku spomenutog The Meata – jedne od najmodernijih hrvatskih mesnica koja osim na kvalitetu mesa, pogotovo steakova poput bifteka, ribeyea ili T-bonea, posebnu pozornost obraća i na atraktivno uređenje unutarnjeg prostora pa je tako njihova mesnica u Vlaškoj jedna od reprezentativnijih u Zagrebu – na Britanskom trgu otvorilo još nekoliko izrazito zanimljivih novih mjesta.

Osim Fisherije, a koja odnedavno nudi i fine gablece, ekipa iz craft pekarnice Bread Club otvorila je prije par dana, na radost svih susjeda, svoju poslovnicu i na Britancu. Iako pekarnica oko Britanca uopće ne manjka, pa tako osim Dinare, pekarnice Britanac 2, jedne privatne bezimene i Mlinara, odnedavno tu postoji i Dubravica, ovako nešto kvalitetno je zbilja nedostajalo. Korica na križanju Kačićeve i Deželićeve, naime, i nije toliko blizu koliko se čini. Na terasi nekadašnjeg Ambar i Knedlica bara, nadalje, u pripremi je otvaranje pizzerije, u prostoru nekadašnje Kava&Tava, koji je donedavno bio Spika bar, otvoren je novi kafić pod imenom ‘Wave’.

Britanac je, da zaključim ovaj kratki pregled zbivanja na tom malom trgu koji, zanimljivo, jedini nema nikakav spomenik, svakako kvart s puno potencijala, pogotovo jer prema njemu gravitiraju i stanari Pantovčaka te Tuškanca i Cmroka, pa ne treba stoga čuditi ako se ovaj trend otvaranja novih, urbanih mjesta nastavi i u buduće. Prostora za takvo što ima još mnogo, a i ljudi su željni ovakvih, pomalo alternativnih gradskih lokacija koje istovremeno sjajno funkcioniraju za turiste, ali i domaće stanovništvo koje tu zbilja živi te svakodnevno obavlja svoj špeceraj. Eh da, to me podsjetilo, i famozni dućan ‘Špeceraj’ je blizu, a ako ste već do njega prošetali, po mlijeko možete svratiti u ‘Veroniku’. Onaj veliki Konzum na uglu Ilice i Britanca skoro da vam nije ni potreban…

Hoće li se, međutim, sva ta nova mjesta uspjeti izboriti za svoju klijentelu koja je ipak uslijed dugo godina zapostavljenosti stekla naviku odlaska u neka mjesta koja su oduvijek tu, poput mene koji i dalje radije idem kod Mikija na autobusnu stanicu nego u nešto moderniji Mali Caffe povrh Britanca, ostaje nam tek da vidmo. The Meat će po tom pitanju imati najteži zadatak jer osim što su se ljudi naviknuli stajati u dugačkim redovima ispred obližnje Igomatove mesnice, te su mesari tamo zbilja jedni od najljubaznijih i uslužnijih u gradu, zbog čega je nedavno jedna druga mesnica na Britancu preko noći zatvorila svoja vrata, meso im je stvarno dobro, a hrenovke vjerojatno najbolje u gradu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.