Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinistrin Masterclass odležanih malvazija održan u ponedjeljak u Esplanadi, pokazao je, još jednom, da malvazija ne mora biti mlada

masterclass-g

U ponedjeljak u jedan u Esplanadinom fine dining restoranu Zinfandel’s održan je masterclass odležanih malvazija. Odležane i macerirane malvazije iz godine u godinu čine sve važniji segment proizvodnje bijelih vina u Istri. Istarska malvazija komplicirana je i kompleksna sorta, koja se najčešće svodi na jednostavna, svježa, sezonska vina s naglašenim primarnim aromama.

masterclass-sala

Mlade, jednostavne, svježe malvazije iznimno su važne, jer su stvorile i jer održavaju materijalnu osnovu suvremene istarske vinske industrije. Skoro sve istarske vinarije žive od sezonske prodaje mladih malvazija. Međutim, malvazija može mnogo više, što je notorna, dokazana činjenica.

masterclass-kabola

Pogledamo li listu istarskih Decantetovih zlatnih i platinastih medalja za suhe malvazije, doniniraju odležana vina ili macerati: Kozlovićeva Santa Lucia i Selekcija, Cattunarov Nonno i Collina, Lagunina Vižinada, Fakinova Prima, Rossijeva Templara Riserva…

masterclass-perdec

Odležane malvazije mogu se naplatiti bolje od mladih, imaju neusporedivo raznolikiji gastronomski potencijal i podižu vrijednost i imidž istarskih vina u regionalnom okruženju. Stoga je Vinistra odigrala sjajan potez, kad je odlučila organizirati masterclass odležanih malvazija. Odležane malvazije i macerati važan su dio budućnosti istarske vinske scene.

masterclass-dobravac

Nažalost, izbor vina za majstorsku radionicu u Esplanadi nije bio posve reprezentativan: osim odlične Dobravčeve Simfonije iz 2016. sva su vina bila premlada da bi predstavljala odležane malvazije. Najbolje vino, uz Dobravčevo, Damjanićev Clemente Blanc iz 2020. godine nije malvazija nego cuvee sa 60 posto malvazije, dok je slatko vino, od nekog proizvođača iz Svetog Petra u Šumi, bilo očigledno tehnički neispravno, vjerojatno zbog pretjerane korekcije kiselina, ali i zbog očiglednih pogrešaka u fermentaciji. Masterclass odležanih malvazija sjajna je ideja.

Iduće bi se godine masterclass odležanih malvazija trebao održati sa zaista odležanim vinima, što znači da ni jedno vino ne bi smjelo biti mlađe od pet ili šest godina, i sa zaista najboljim odležanim malvazijama neovisno od lokalnih političko-geografskih kriterija. Istarska malvazija posjeduje golemi, međunarodno vrijedan potencijal. Što manje kompromisa u vrednovanju vina, dignut će istarski malvaziju na višu razinu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.