Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FRANCO CATTUNAR ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Prelazimo na organski uzgoj, obnavljamo vinograde i realiziramo projekt navodnjavanja 85 posto vinograda

vinski-izvjestaj-cattunar

Franco Cattunar iz Nove Vasi kraj Brtonigle jedan je od utemeljitelja privatne istarske vinske industrije. Franco Cattunar počeo je buteljirati vina prije tridesetak godina. Franco Cattunar bio je među osnivačima Vinistre. Prije više od deset godina prvi je jasno definirao geološke različitosti vinograda u Istri, kad je s porečkim Institutom za poljoprivredu izradio opsežan elaborat o četiri tipične zemlje na kojima se u Istri sadi loza.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Cattunar je vjerojatno jedini vinar u Istri koji na jednom, kompaktnom području obrađuje i crvenu i bijelu i crnu i sivu zemlju. Zaista je veoma poučno istodobno kušati malvazije iz iste berbe, iz sličnih klimatskih zona, s četiri različita tla: vina se katkad znaju drastično razlikovati, a osobito je zanimljivo da vina s crne zemlje često imaju najviše vibrantnosti i svježine. 

cattunar-podrum

Franco Cattunar jedan je od prvih vinara u Istri koji su precizno artikulirali značaj terrorira: neke njegove butelje i danas nose oznaku Terroir zapadne Istre, koja se na Cattunarovim etiketama prvi put pojavila prije desetak godina. U proteklom je desetljeću Cattunar dobio doslovno bezbroj hrvatskih i međunarodnih nagrada, uključujući Decanterovu platinastu medalju za žestoko maceriranu, ekspresivnu, moćnu, ali svejedno elegantnu malvaziju Nonno. Nešto blaže macerirana malvazija Collina gotovo uvijek osvaja zlatne medalje, gdje god se pojavi, od Londona do Vinistre. 

Franca Cattunara redovito posjećujemo od 2012. godine, uglavnom u studenom ili prosincu. Pa kušamo po pedesetak uzoraka iz inoksa i drva, plus nešto prastarih buteljiranih berbi uključujući, recimo, tridesetak godina stari muškat koji je i dalje u izvrsnom stanju. U tom smo, sad već dugom razdoblju, uočili dvije glavne Cattunarove značajke. 

quercia-collina-cattunar

Prva je posvećenost vinogradima: Cattunar, primjerice, s iskrenom fascinacijom raspravlja o mogućnosti da je u svojim vinogradima naišao na nekoliko loza terana koje su još žive, a potječu iz 19. stoljeća  Druga bitna Cattunarova osobina jest nevjerojatna, istraživačko-dječja zaigranost koja kao da je došla iz holivudskih feelgood scenarija. U podrumu morate probati milijun uzoraka naprosto zato što se Cattunar stalno igra s različitim metodama korištenja drva, maceracijama i kupažama. Lani smo, primjerice, na dan kad je Hrvatska pobijedila Brazil (Cattunar je žestoki nogometni navijač) probali malvaziju sličnu platinastom Nonnu, ali lakšu, manjeg tijela i nešto kraće maceriranu.

cattunar-hotel-priroda

Cattunar nije bio siguran kako da je komercijalizira pa smo mu predložili da je nazove Nonna, što ga je nasmijalo. Male ali vidljive distinkcije između Nonna i “Nonne” primjer su Cattunarova minucioznog, detaljnog i kontinuiranog eksperimentalnog rada na vinskom portfoliju, koji se sastoji od veoma mnogo etiketa. A na tržište tek trebaju doći prvi botritizirani teran u povijesti te sorte, i tri i pol godine odležani klasični pjenušac koji se poslije kušanja u podrumu doima dosta monumentalno. Franco Cattunar obrađuje više od pedeset hektara vinograda i proizvodi veoma mnogo vina u raznim rangovima cijena. Njegova najbolja bijela i macerirana vina danas su obvezna na svim ambicioznijim vinskim kartama u Istri i na Kvarneru, česta su u Zagrebu, a krajnje je vrijeme da se prošire do Zadra, Šibenika, Hvara, Splita i Dubrovnika. Cattunarova vina nisu samo tipično regionalna, već su univerzalno vrijedna i gastronomski versatilna.

Jeste li zadovoljni prodajom vina u 2022. godini?

Zadovoljni smo prodajom , a posebno nas veseli povećanje izvoza.

Je li prodaja u 2022. kompenzirala gubitke iz pandemijskih godina, osobito one prve?

Nije u potpunosti, jer smo se sreli s novim izazovima, ponajprije s inflacijom i povećanjem fiksnih troškova. 

Jeste li u 2022. ostali bez nekog od vina?

Ostali smo bez desertnih vina, ali glavni razlog su manje proizvedene količine.

Što su bili glavni problemi s kojima ste se susretali u 2022. godini?

Najveći problem bili su nabava repromaterijala, boca, kartonskih kutija, etiketa…i rast fiksnih troškova, posebno električne energije i svega vezanog za električnu energiju.

Kako vidite opće stanje kvalitete vina u Hrvatskoj? Što treba učiniti da se poboljša?

Smatram da je Hrvatskoj potrebno više stručnosti u pristupu, ponajprije u vinogradu; prilikom gnojenja i navodnjavanja radi dizanja kvalitete grožđa, a onda i u podrumu. Stručno znanje i usavršavanje kroz nove tehnologije su nužni.  

Razmišljate li o prelasku na ekološki ili organski način proizvodnje?

Da, radimo na tome zadnje dvije godine.

Što smatrate vašim najvećim dostignućem u 2022. godini?

Podizanje kvalitete kompletnog portfelja vina, a osobito premium vina. Jako sam zadovoljan berbom 2022. jer smo radili duže maceracije Malvazija i u narednim godinama ćemo izaći na tržište s drugačijim modelom malvazija.

Pripremate li nove projekte za 2023. i naredne  godine?

Konstantno sadimo i obnavljamo vinograde. U posljednje tri godine obnovili smo dvadesetak hektara vinograda rezistentnim lozama. Također, u fazi smo realizacije projekta navodnjavanja 85 posto naših vinograda. 

Što se tiče podruma, pripremamo dva ili tri nova vina: pjenušac proizveden klasičnom metodom odležan 42 mjeseca na kvascima, svježi crni Amanti Cuvee i Teran Nobile, botritični Teran iz 2019 godine. Trenutno smo u fazi proširenja kušaonice i gradinom vidikovac za vanjski wine tasting.Planiramo i djelomični rebranding. Usavršavamo novi model Malvazija. Riječ je o maceriranim malvazijama s minimalnim korištenjem drva i obveznim odležavanjem sur lie koji radimo na svimlinijama Malvazija. Na tržište se puštaju minimalno godinu dana od berbe.

Cattunarova najbolja bijela i macerirana vina danas su obvezna na svim ambicioznijim vinskim kartama u Istri i na Kvarneru, česta su u Zagrebu, a krajnje je vrijeme da se prošire do Zadra, Šibenika, Hvara, Splita i Dubrovnika 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.