Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Vinea Gold na hrvatsko je tržište dovela nekoliko vinarija koje spadaju među najbolje na svijetu

vinski-izvjestaj-vinea

Vinea Gold tvrtka je za trgovinu vinom, koja djeluje u okviru G3Spirits, jednog od najvećih hrvatskih distributera jakih pića. Vinea Gold nova je firma, koja je tek lani počela ulaziti u HoReCu i koja je u ljeto 2022. godine otvorila svoju prvu vinoteku u Gundulićevoj ulici u centru Zagreba. 

No, Vinea Gold odmah se nametnula konoserskom dijelu hrvatskog vinskog tržišta zaista sjajnim izborom brendova koje je dovela u Hrvatsku. Riječ je o vinima koja su gotovo neizostavna na većini ambicioznih, internacionalno orijentiranih vinskih karti. Evo pregleda najvažnijih vinarija koje je Vinea Gold predstavila hrvatskoj vinskoj sceni.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

vinea-otvor

Henschke, Južna Australija

henschke

Henschke je, uz Penfolds, vjerojatno najznačajnija australska vinarija. Henschkeov shiraz Hill of Grace najpoznatije je australsko vrhunsko vino, uz Penfoldsov Grange. No, dok je Penfolds dio ogromne multinacionalne kompanije, Henschke je i danas obiteljska vinarija, što je neobično u dominantno korporativnom svijetu australskog vinarstva. Henschke je 1862. godine utemeljio Johan Christian Henschke, njemački imigrant. Henschke danas posjeduje vinograde u tri važna vinogorja u južnoj Australiji. u Edenu, Barossi i Adelaide Hills. Najvažniji je Eden Valley, jer se u Eden Valleyu nalazi vinograd Hill of Grace, kao i Mount Edelstone, još jedan prestižni Hensckheov položaj. U Eden Valleyu prevladavaju pješačano ilovasta tla. Barossa Valley spada među najpoznatija australska vinogorja. Barossa je svjetski poznata po shirazu, a Henschke u Barossi uzgaja i mourverdre (mataro). Adelaide Hills ima relativno hladnu klimu za australske kriterije, što ga čini idealnim za uzgoj rizlinga, crnog pinota, sauvignona i sivog pinota. Henschke danas proizvodi oko pola milijuna butelja.

Vinea Gold uvozi niz vrhunskih Henschkeovih vina. Najvažniji je, naravno, kultni Hill of Grace. U Hrvatskoj se trenutno može kupiti Hill od Grace iz 2017. godine, koji je već po analitičkim kriterijima perfektno povezao snagu i svježinu. Uz 14 posto alkohola, visoki ekstrakt i relativno visoki pH, Hill of Grace sadrži skoro 6 grama ukupnih kiselina. Hill of Grace odležava 18 mjeseci u 85 posto francuskih i 15 posto američkih barriquea. Nešto manje od trećine bačvi su nove. Manje je poznato da je Hill of Grace biodinamičko vino, koje dolazi iz necijepljenog vinograda,velikog samo četiri hektara. Hill of Grace prvi je put proizveden 1958. godine. Većina berbi ima ogroman potencijal odležavanja, između 40 i 50 godina, a Johnny Hallyday, australski Robert Parker, prije desetak ga je godina proglasio drugim najboljim australskim vinom svih vremena. Hill of Grace iz 2017. dobio je odlične ocjene, uglavnom više od 95 bodova; radi se o senzacionalnom, plemenitom, gustom crnu vinu prepunom čipkastih tanina, koje prirodno traži visoku gastronomiju. 

Henschke-2017-Single-Vineyard-

Mount Edelstone iz 2016 još je jedan briljantni Henschkeov shiraz koji također ima impresivno suprotstavljene analitičke parametre; pH iznosi 3,48 što je prilično visoko, ali su kiseline istodobno više od 6,5 grama po litri. Toliko visoke kiseline, udružene s vrlo mnogo tanina i razmjerno jakim alkoholom, ovo vino čine sposobnim za veoma dugo dozrijevanje. Opet govorimo o četrdesetak godina. No, australski vrhunski shirazi srećom se mogu piti i u ranim godinama, pa ni Hill of Grace ni Mount Edelstone zapravo nije neophodno čekati. Isto vrijedi i za Shiraz Tappa Pass iz 2019. godine, još jedno Henschkeovo klasično vino proizvedeno od najvažnije australske crne sorte. Tappa Pass izrazito je sočno vino s intenzivnim voćnim bouquetom, koje se odlično slaže sa steakovima, ali i klasičnim roštiljem.

Keyneton Euphemium iz Barosse cuvee je shiraza, cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota. Shiraz za ovo monumentalno vino dolazi s pedesetak godina starih loza. Euphemium spaja sočnost shiraza i opaku taničnu strukturu i teksturu cabernet sauvignona. 

Među bijelim Henschkeovim vinima treba istaknuti rizling Peggy’s Hill, s puno svježine, s umjerenim alkoholom (12 posto) i čistim aromama limete, breskve i đumbira. Henschekov Pinot Gris dolazi iz Adelaide Hills. Ime sugerira da je riječ o alzaški stiliziranom sivom pinotu s tipičnom, uljastom teksturom.

Craggy Range, Novi Zeland

craggy-range-vinogradi

Craggy Range relativno je mlada vinarija, osnovana doslovno ni iz čega. Terry Peabody, australski milijarder američkog porijekla, na nagovor obitelji je odlučio rasprodati unosne energetsko građevinske poslovne operacije i posaditi vinograd. 

Legenda kaže da je Peabody prvo tražio zemlju u Francuskoj, pa u Kaliforniji, pa u Australiji, da bi napokon pronašao ono što želi u Hawke s Bayu, vinogorju na novozelandskom Sjevernom otoku koje zauzima oko 4500 tisuće hektara, upola više od istarskog vinogorja.

craggy-range-vina

I tako je nastao Craggy Range, danas jedna do najcjenjenijih novozelandskih vinarija na svijetu. Novi Zeland poznat je prije svega po svojim sauvignonima. I zagrebačka vinoteka Vinea Gold prodaje Craggy Rangeove sauvignone, koji su tipično novozelandski: istodobno su puni zelenih nota svježe pokošene trave i zelene paprike, kao i aroma tropskog voća poput maracuje, guave, manga i limete. No, Craggy Range svjetsku je pozornost privukao prije svega crnim vinima; njihovi crni pinoti spadaju među najelegantnije i najekspresivnije na svijetu izvan Burgundije, a syrah, merlot i cabernet sauvignon znaju biti prilično senzacionalni. 

Vinea Gold među ostalim uvozi Syrah Gimblett Gravel od klona koji je identificiran prije 150 godina u Hermitageu u Sjevernoj Rhoni. Riječ je o svježem, elegantnom vinu s notama crnog papra i crvenog i crnog voća, s umjerenom taninskom strukturom i ugodnom, baršunastom teksturom. Sophia je, pak, robusni cuvee merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca, s veoma snažnim, zrelim taninima i naglašenim aromama čokolade, šljiva i cassisa. Radi se o vinu koje je istodobno graciozno i snažno i odlično se slaže s odležanom govedinom i mesom visoke divljači. Sauvignon Blanc Te Muna aromatično je, vibrantno vino s puno kiseline, naglašenim tropskim aromama i okusima i visokokomercijalnim, lakopitkim karakterom.

Encry, Champagne

encry

Encry spada među najneobičnije šampanjce na tržištu. Encry nije tradicionalna šampanjska kuća. Encry je kreacija dvoje Talijana, Enrica i Nadie Baldin, koji su odlučili proizvoditi šampanjac isključivo od grožđa s grand cru položaja oko čuvenog lokaliteta Le Mesnil sur Oger, koji se nalazi usred Côte de Blancs. 

Brend Encry nastao je umetanjem slova C za Champagnu, u vlasnikov nadimak Enry. Bazna vina fermentiraju u tankovima od inoksa na temperaturi od 18 do 20 stupnjeva, a zatim im se dodaje oko 20 posto starijih “rezervnih” vina. Malolaktička fermentacija pokušava se zaustaviti, a prestižne etikete odležavaju na kvascima minimalno pet godina. Šampanjci Encry veoma su elegantni, mineralni, lakog do srednjeg tijela, puni citrusa i žutog voća. Odlično se piju uz školjke, rakove, sirovu bijelu ribu, rižoto ili bijele kremaste sireve. Vinea Gold zasad prodaje tri Encry šampanjca.

encry-1

Bazični Brut napravljen isključivo do chardonnaya na kvascima je odležavao 42 mjeseca. Godišnje se puni samo 18 tisuća boca, što Encryju daje status ekskluzivnog proizvoda. Brut Grand Rose ružičastu boju dobiva od pet posto crnog pinota, koji se dodaje chardonnayu. Rose odležava 36 mjeseci na kvascima i intenzivno miriše po crvenom bobičastom voću. Blanc de Blanc Millesime iz 2015. godine veliki je, klasični šampanjac sa snažnom strukturom obilježenom visokom kiselinom; kao skoro svaki vrhunski Blanc de blancs, sadrži prepoznatljive  arome kreme od limuna, brioša i korice citrusa.

Ovo je vino otmjeno, izrazito mineralno i fino se slaže s velikim škampima, jastozima, hlapovima i plemenitom oboritom ribom poput kovača, škrpine ili zubaca.

Donnafugata, Sicilija

donnafugata

Donnafugata spada među najstarije i svakako najpoznatije sicilijanske vinarije. Obitelj Rallo, čija šesta generacija danas upravlja vinarijom, počela se profesionalno baviti vinogradarstvom u 19. stoljeću. Početkom osamdesetih rebrendirali su vinariju u Donnafugata, što znači Žena koja bježi, u spomen na kraljicu Mariju Karolinu, koja se navodno početkom 19. stoljeća skrivala u sicilijanskim vinogradima bježeći od Napoleonove vojske. Nema, naravno, dovoljno povijesnih činjenica koje bi potvrdile ovu legendu, ali ime zvuči neodoljivo pa je ubrzo postalo jedan od sinonima za sicilijanska vrhunska vina. Uostalom, Donnafugata jedna je od prvih sicilijanskih vinarija koje su uspjele ući u Parkerov Wine Buyer’s Guide, najopsežniji vodič za kupnju vrhunskih vina. Donnafugata proizvodi vina na tri povijesne lokacije.  Riječ je o starim podrumima obitelji Rallo u Marsali, o vinariji Contessa Estellina u zapadnoj Siciliji, gdje se nalazi i više od 300 hektara vinograda i devet hektara maslinika, kao i o spektakularnim vinogradima s vinarijom na otoku Pantelleria, koji je bliži Africi nego Italiji. 

Osim toga, prije sedam godina Donnafugata uspjela je kupiti vinograde na Etni, što je potez od strateške važnosti za bilo koju sicilijansku vinariju. Vina s Etne postala su posebni, visoko cijenjeni žanr zbog zaista jedinstvenog  terroira koji ih definira. Svi vinogradi Donnafugate u ekološkom su uzgoju. Dolce i Gabbana dizajnirali su jednu seriju butelja za Donnafugatu što se, razumljivo, pokazalo sjajnim promotivnim potezom. Neka od vina iz edicije Dolce i Gabbana prodaju se u Hrvatskoj. Dolce i Gabbana Rosa cuvee je dvije tipične sicilijanske sorte, nerella mascalese i nocere. Etna Bianco Isolano Dolce i Gabanna odlično je bijelo vulkansko vino napravljeno od carricantea. Cariccante je autohtona južnotalijanska sorta koja se odlikuje visokom kiselinom i sklonošću da daje veoma mineralna vina. Carricante za Isolano uzgaja se na nadmorskim visinama između 700 i 750 metara. Vino je apsolutno originalno, lako prepoznatljivo, ultrasvježe, slano i mineralno, s veoma čvrstom, prodornom, gotovo laserskom strukturom. Isolano se fantastično slaže sa školjkama, rakovima i visoko jodiranim ribama poput trilja. Nero d’Avola Sherazade voćno je, relativno lagano i svježe crno vino za svakodnevno ispijanje. Sur Sur je, pak, bijeli everyday drinking, s mirisima žutog ljetnog voća i bijelog cvijeća, proizveden od lokalne sorte grillo.

Mille et una Note jedno je od najpoznatijih sicilijanskih vina. Radi se o cuveeu sorte nero d’avola, sa syrahom i petit verdotom. Ovo čuveno vino odležava 13 do 14 mjeseci u francuskom barriqueu. Mille et una Note ele- gantno je, tanično, gusto crno vino koje može trajati više od trideset godina, i koje treba piti uz veoma ozbiljna jela od crvenog mesa poput Wellingtona, boeuf bourguignon ili vrhunske pašticade. ikjujBen Rye je, pak, jedno od najboljih slatkih vina na svijetu. Ben Rye proizvodi se na Pantelleriji od zibibba (aleksandrijskog muškata). Zanimljivo je i jedinstveno da se loze uzgajaju u posebnim udubljenjima u zemlji kako bi ih se zaštitilo od vjetra. Riječ je o originalnom sustavu uzgoja koji je ušao na UNESCOV popis nematerijalne svjetske kulturne baštine. 

Ben Rye s apelacijom Passito de Pantelleria proizvodi se od kombinacije prosušenih bobica i mošta svježe ubranog grožđa. Fermentacija i maceracija traju dulje od mjesec dana, a prije puštanja u prodaju Ben Rye odležava dvanaest mjeseci u boci. Ben Rye je intenzivno, visokoalkoholno, jako slatko vino s veoma visokim kiselinama, fantastičnim, dubokim bouquetom prepunim suhog voća i oraha i završetkom duljim od minute. Ben Rye je Chateau d’Yquem talijanskih desertnih vina. Ben Rye nema rok trajnosti; sigurno može dozrijevati između 60 i 70 godina.

Kurni, Marche

kurni

Kurni je čuveno vino s imanja Oasi degli Angeli koje se nalazi u Marcheu, potencijalno jednoj od najuzbudljivijih talijanskih vinskih regija.

Imanje pripada obitelji Rossi, a za vinograde i podrum odgovoran je Marco Castelleti, poznat po ekstremnom pristupu vinogradarstvu koji uključuje iznimno gustu sadnju, pa tako na jednom hektaru vinograda za Kurni raste 10 do 20 tisuća loza, što je dvostruko do četverostruko više od uobičajenih standarda.

Logika guste sadnje svodi se na to da se loze natjeraju da se bore za vodu, jer loze koje se stalno bore da bi preživjele daju manje prinose boljeg grožđa. Kurni se proizvodi od sorte montepulciano koja dolazi iz vinograda starog pedesetak godina. Kurni odležava u novom francuskom barriqueu devet mjeseci, a zatim se pretače u još jednu novu bateriju novog barriquea gdje dozrijeva još devet mjeseci. Riječ je, dakle, o tehnici duplog barriquea. U Oasi del Angeli kažu da tehniku duplog barriquea koriste zbog efikasnije oksigenacije. Kurni je iznimno koncentrirano, raskošno bogato vino namijenjeno visokoj gastronomiji. Godišnje se proizvodi tek nekoliko tisuća boca, što ga čini jednim od nedostupnijih talijanskih vina. Kurni redovito dobiva vrlo visoke ocjene u Italiji i svijetu. Osim Kurnija, Oasi del Angeli proizvodi i Kupru, veoma skupo vino napravljeno od grenachea.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.