Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KRAUTHAKERI ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Trideseti rođendan vinarije obilježit ćemo izgradnjom sunčane elektrane

krauthaker-g

Vlado Krauthaker nezaustavljiva je mašina napretka hrvatske vinske industrije. I to doslovno na svim razinama. Vlado Krauthaker već tri desetljeća postavlja nove proizvodne, poslovne i kvalitativne kriterije u hrvatskom vinarstvu i vinogradarstvu. Vinarija Krauthaker iz Kutjeva ove godine slavi trideseti rođendan. 

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Vlado Krauthaker stalno proizvodi nova, često neobično originalna vina: ni jedan hrvatski vinogradar ne uzgaja toliko sorti kao Krauthaker. Vlado Krauthaker, Međimurac iz Kutjeva, postavio je trajne standarde za više stilova slavonske graševine, od svježih, preko single vineyarda, do maceriranih i raskošno slatkih vina. Cijela današnja bolja scena slavonske graševine više se ili manje drži Krauthakerovih standarda, osim njegova bliskog prijatelja i susjeda Branka Mihalja. 

krauthakeri-martina-vlado
Martina Krauthaker Grgić i Vlado Krauthaker

Vlado Krauthaker jedan je od prvih hrvatskih privatnih vinara, koji je dokazao da se lokalni, mali vinski biznis može pretvoriti u veliki, nacionalno relevantan posao; utoliko je Krauthaker jednako važan za Slavoniju, kao Kozlović za Istru. Naposljetku, Vlado Krauthaker nikad ne prestaje. U veljači 2023. probali smo njegovo novo vino, jedno od mnogih, i jedno od najboljih. Riječ je o Cabernet Francu iz 2021. godine. Krauthaker nikad prije nije buteljirao sanmostalni cabernet franc. 

Svejedno, njegova prva serija Cabernet franca spada među nekoliko Krauthakerovih najboljih crnih vina uopće, u rangu famoznog Nebbiola iz 2017. Vlado Krauthaker preklani je prebacio velik dio odgovornosti za obiteljski posao na kćer Martinu Grgić Krauthaker, enologinju, s kojom supotpisuje intervju za Vinski izvještaj Kulta Plave Kamenice 

Jeste li zadovoljni prodajom vina u 2022. godini?

Prodaja je u 2022. godini bila dobra, mogu reći da smo mi u Krauthakeru i ja osobno zadovoljni i da možemo ustvrditi da smo se nakon dvije pandemijske godine prodajom u protekloj godini vratili na razinu tvz “normalnih”, redovnih godina. Drago nam je da možemo reći i da nam se povećao izvoz.

Jeste li u 2022. ostali bez nekog od vina?

Sredinom kolovoza 2022. smo ostali bez Sauvignona a sredinom rujna bez Rosea. Za Sauvignon moramo reći da nam je novi nasad u rodu a količinu Rose Cuveea pojačavamo sa novim sortama.

krauthaker-vinogradi

Kako spriječiti da se to ponovi u 2023. kad Hrvatsku, prema prvim pokazateljima, očekuje još jedna rekordna turistička sezona?

Kvaliteta je jedino što određuje broj boca određene etikete stoga je teško prognozirati potencijalni manjak butelja u 2023. Treba istaknuti da je još uvijek rano za reći jer većina je u fazi pripreme za tržište. Količina za određenu etiketu vina mora prije svega zadovoljiti naše standarde kvalitete. Dakle kriterij određivanja broja butelja jest kvaliteta. 

Što su bili glavni problemi s kojima ste se susretali u 2022. godini?

Klimatski izazovi zbog rekordno malih padalina u prvih osam mjeseci i vrlo kišni rujan, mjesec berbe.

krauthaker-konji
krauthaker-kuvlakhe

Razmišljate li o prelasku na ekološki ili organski način proizvodnje?

Mi smo bili u ekološkoj proizvodnji u dva navrata ali zbog riskantne proizvodnje i još uvijek relativno malog interesa kod publike izašli smo, ali i dalje maksimalno poštujemo principe ekološke proizvodnje.

Pripremate li nove projekte za 2023. i naredne godine?

Od novih projekata u 2023. plan je izgradnja sunčane elektrane, za vlastitu proizvodnju električne energije. Planiramo niz inovacija u podrumu i povećanje nasada starog vinograda za brend Mitrovac za dva hektara.

Što smatrate vašim najvećim dostignućem u 2022. godini?

Najveći uspjesi u 2022. su vraćanje prodaje na “staro” i  povećanje plaće zaposlenicima, a to je svakako i zadržavanje i povećanje kvalitete vina. A drago mi je da mogu reći da smo u 2022. godini imali i vrlo simboličnu obljetnicu, naime prošlo je tridest godina od predstavljanja naše prve etikete Graševine. Bila je to berba 1992. i to je svakako dobar uvod u 2023. kada mi kao kuća Krauthaker obilježavamo tridest godina rada.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.