Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JAKŠA KRAJANČIĆ ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Ove godine na tržište puštamo nova vina u malim serijama i otvorili smo novu kušaonicu

nerica-g

Prije šest ili sedam godina Jakša Krajančić promijenio je scenu pošipa. Pošipi pod etiketom Nerica uspješno su povezali sortne značajke, terroirske elemente i svježinu koju do Nerice nismo osjetili ni u jednom pošipu. Jakša Krajančić i njegov enolog Igor Radovanović izmislili su pošip za 21. stoljeće, osvojili zlatnu Decanterovu medalju, a Krajančić je s godinama stvorio jedan od najsnažnijih i najprepoznatljivijih dalmatinskih vinskih brendova.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Čitav niz dalmatinskih vinara, od Zadra do Dubrovnika, slijedio je Neričinu stilizaciju pošipa. Zanimljivo je, međutim, da je u nekoliko posljednjih berbi Nerica postala nešto teža, bogatija i “južnija” od vina iz 2015. ili 2016. Osim Nerice, Krajančić proizvodi raskošni, visoko koncentrirani single vineyard pošip Mindel, koji može trajati dulje od deset godina; Mindel se odlično slaže s velikim škampima, jastozima i hlapovima. Krajančić također buteljira crni pošip. Rose od crnog pošipa spada među najoriginalnija ružičasta vina u Hrvatskoj. Moramo priznati da nas je zaintrigirala najava novih Krajančićevih vina koja će se pojaviti ove godine. Premda je Nerica iznimno popularna, Krajančić je mali, butikni proizvođač. Jakša Krajančić veoma je pažljiv, minuciozan oko svakog novog projekta, što upućuje da bi nova njegova vina mogla biti nešto prilično posebno. 

Jeste li zadovoljni prodajom vina u 2022. godini?

Prodaja vina u 2022. godini se napokon vratila u normalu. Možemo reći da je i nadmašila one slavne godine prije pandemije, tako da smo više nego zadovoljni. 

Je li prodaja u 2022. kompenzirala gubitke iz pandemijskih godina, osobito one prve?

Za našu vinariju nije baš ispravno reći daje ova godina kompenzirala gubitke, jer nismo bili opterećeni starim berbama i zalihama. Naime, i u tim pandemijskim godinama, na razne načine i kroz razne kanale, uspjeli smo se izboriti da nam vina ne ostaju u podrumu. Bilo je teško, ne ponovilo se. Ali najbitnije za nas i za krajnje potrošače je da smo ostali u ritmu i da je svježa linija spremna za konzumaciju. 

nerica-kusaonica
nerica-terasa

Jeste li u 2022. ostali bez nekog od vina? 

E, to je tema o kojoj treba razmišljati u budućnosti i intenzivno raditi ne rješavanju problema. Smatramo da i nije veliki problem ako tržište ostaje bez vina nekih mjesec dana. To je prijelazni rok sa stare na novu berbu koji je podnošljiv, pa mogao bih reći čak i pozitivan. 

Vinar ostaje bez vina jer je njegovo vino dobro i prepoznato na tržištu. Smatramo da mjesec dana ne čini štetu. No, ako je to riječ o periodu od tri ili više mjeseci, to zasigurno ima negativan utjecaj. Mi upravo isporučujemo zadnje boce Nerice iz 2021. i to smo postigli tako što smo rasporedili vino i reducirali isporuke na minimum. Isporučujemo samo ključnim kupcima i to u manjim količinama. Vina ima, ali ne za prolijevati. Tako da ćemo bez vina baš u spomenutom prijelaznom roku od mjesec dana i onda izlazimo s novom berbom. 

Kako spriječiti da se nestašice ponove u 2023. kad Hrvatsku, prema prvim pokazateljima, očekuje još jedna rekordna turistička sezona?

U novoj berbi povećali smo količine, ali računamo na povećanu potražnju, tako da ćemo kako sada stvari stoje, imati isti scenarij kao lani. 

nerica-vina
nerica-vina-1

Što su bili glavni problemi s kojima ste se susretali u 2022. godini?

Kako sam već naveo, slatki problem je velika potražnja, a što se tiče proizvodnje velik suša, koja nam je donijela određene probleme u berbi. Unatoč svemu, uspjeli smo odraditi izvrsnu berbu, točno kakvu smo željeli, a to ćete uskoro vidjeti i na tržištu. 

Kako vidite opće stanje kvalitete vina u Hrvatskoj? 

Moramo priznati da se opće stanje kvalitete vina uvelike poboljšalo. Mogu govoriti sa stajališta jednog od predstavnika pošipa, najbolje bijele sorte u Dalmaciji. Sve je više proizvođača, sve je manje “loših” vina. 

Što treba učiniti da se poboljša?

Zahvaljujući modernijem pogledu na proizvodnju, eskalaciji turizma i mladom educiranom kadru, možemo reći da sve ide u dobrom smjeru. Na dobrom smo putu kojim treba nastaviti ići i bit će sve bolje. 

Razmišljate li o prelasku na ekološki/organski način proizvodnje?

Podržavam taj način proizvodnje, razmišljam u tom pravcu. Ove godine izlazimo i s tri nove etikete s kojima idemo u smjeru organske proizvodnje. Naravno, u vrlo malim serijama. Moramo, međutim, imati na umu koliko je Carsko polje u mogućnosti izbaciti takva vina. Koliko je to izvedivo s obzirom na položaj samog polja, klimatskih uvjeta i ostalih vanjskih čimbenika koji nas prate na ovim našim terenima i položajima. 

nerica-detalj-1

Što smatrate vašim najvećim dostignućem u 2022. godini?

Vrlo jednostavno. Dobro i prepoznato vino visoke kvalitete, i prodanu berbu, što je uspjelo uz važnu pomoć mojih suradnika i partnera. Moram tu spomenuti cijelu obitelj koja zajednički gura ovu priču u istom smjeru: Igora Radovanovića, našeg dugogodišnjeg suradnika koji je uz nas kad god zatrebamo, Ivan Bratinčevića koji nam je svakodnevno na raspolaganju, kao i cijeli tim Vivat Fina Vina. I naravno, otvaranje moderne kušaonice koja počinje s radom ovu nadolazeću sezonu. 

Pripremate li nove projekte za 2023. i naredne godine?

Već sam napomenuo da izlazimo s nove dvije specifične etikete, a o tome ćemo više reći netom prije izlaska tržište. Povećavamo količine kao i svake godine, ali tako da ostanemo u realnim okvirima. Kupili smo i sadimo nove nasade pošipa i pošipa crnog, kojeg razvijamo iz godine u godinu. I naravno, kušaonica koja će biti otvorena za sve naše goste i ljubitelje naših vina. Mi smo još uvijek jedna mala respektabilna vinarija s vrlo modernom opremom. Obiteljska smo vinarija koja vodi računa o svakoj boci puštenoj u promet i taj smjer nam je vodilja. Od njega nećemo odustati. To je ono što nas čini kvalitetnima i nećemo ni po koju cijenu skrenuti s tog puta.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.