Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Makedonski Tikveš na hrvatsko je tržište doveo Lepovo, Barovo i Belu Vodu, tri etikete visoke svjetske klase

tikves-g

Tikveš iz Kavadaraca, jedan od najvećih regionalnih vinogradara i vinara, u zadnjih je desetak  godina drastično promijenio dominantnu percepciju o makedonskim vinima. Tikveš je svjetskom i hrvatskom tržištu (u Hrvatskoj ih distribuira Lu Ma Ekskluziv) ponudio tri linije upmarket vina, koje su dobile niz međunarodnih nagrada. Radi se o Lepovu, Barovu i Beloj Vodi. Ta su vina savršeno vinificirana, čvrsto strukturirana, veoma ozbiljna i imaju moderne, atraktivne etikete.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

tikves-enolog-marko-stojakovic
Glavni enolog vinarije Tikveš Marko Stojaković

Lepovo, Barovo i Bela Voda predstavljaju novo lice makedonskog vinarstva. Lepovo, zapravo Domaine Lepovo, butikna je vinarija koja proizvodi nekoliko prilično monumentalnih vina, poput Grande Cuveea (vranac, cabernet sauvignon, merlot) pinot noira i chardonnaya. Pod etiketom Barovo u Hrvatskoj se prodaju crno vino napravljeno od kratošije i vranca, i bijelo proizvedeno od sauvignon blanca. Bijelo Barovo spada među najčvršće strukturirane sauvignone koje smo probali zadnjih godina izvan Pouilly Fumea i Sancerrea. Bela Voda u Hrvatsku također stiže u crnoj i bijeloj varijanti. Zanimljivo je da crna verzija sadrži i plavac, uz vranac, dok se bijela verzija sastoji od chardonnaya i grenache blanca.

tikves-barovo
Barovo

Sve tri prestižne edicije tikveških vina dolaze s distinktivnih terroira. Barovo se nalazi na 700 metara nadmorske visine, na vulkanskom tlu, maksimalno izloženom suncu. U Tikvešu kažu kako se na Barovu, gdje su loze stare između 30 i 40 godina, susreću kontinentalna i mediteranska klima. Bela Voda smještena je blizu rijeke Vardar na glinenoj podlozi. Važno je što na Beloj Vodi često i snažno puše vjetar, koji hladi grožđe i čini ga otpornijim na bolesti i nametnike. Vinogradi Bele Vode stari su oko četrdeset godina. Vinogradi na Lepovu dvostruko su mlađi i posađeni na 250 metara nadmorske visine. Lepovo karakterizira  submediteranska klima, s dugim toplim danima i relativno toplim noćima, ali opet uz dosta vjetra. Cabernet sauvignon na Lepovu dozrijeva prilično  dugo, do kraja listopada.

tikves-berba-lepovo
Berba na Lepovu

Lepovo se nalazi na siromašnom, vapnenačkom tlu, što tjera lozu da ide dublje u zemlju u potrazi za vodom i hranjivim tvarima. Prinosi u sva tri vinograda relativno su mali, maksimalno šest tona po hektaru. 

Pojedina vina, zavisno o berbama, fermentiraju u inoksu, druga u betonskim spremnicima, a neka u hrastovim bačvama. Bijela  vina odležavaju u malom hrastu oko pola godine, a crna dvije godine. Zanimljivo je da u Tikvešu smatraju kako crna vina imaju desetogodišnji potencijal dozrijevanja; na temelju svega što smo probali u 2022. rekli bismo da crna vina s etiketama  Lepovo, Barovo i Bela Voda mogu uspješno trajati najmanje  dvadesetak godina. 

Zbog svoje čvrste strukture, zrelosti i slasnog osjećaja grožđa, kao i visokih ali odlično integriranih alkohola, tikveška vrhunska vina, koja u Hrvatskoj koštaju između 20 i 40 eura u maloprodaji, iznimno su podesna za ambicioznu gastronomiju, koja se temelji na snažnim sastojcima poput divljači, odležanih steakova, vrhunske plave tune, svježih tartufa, kao i velikih rakova. 

tikves-barovo-platina

Tikveš je ušao u segment velikih vina prije više od deset godina. U vinograde i podrume uloženo je iznimno mnogo novca, pa tako Tikveš raspolaže s oko 1000 francuskih barriquea i 800 velikih hrastovih bačvi. Jednu od pivotalnih uloga u stvaranju Lepova, Barova i Bele vode odigrao je francuski konzultant Phillipe Cambie, čuveni vinar  iz Južne Rhone koji je svjetsku afirmaciju stekao radom s Domaine Giraud, da bi zatim savjetovao niz važnih vinarija u Rhoni i Languedocu, uključujući Chateau St Jean i Cailloux.

Prije nekoliko godina u Kaliforniji je pokrenuo vlastiti projekt Beau Marchais, fokusiran na single vineyard crne pinote. Cambie, kojeg su u vinskim krugovima zvali  Michelom Rollandom južne Francuske, umro je u prosincu 2021. u 60 godini. No, njegovo nasljedstvo nastavlja živjeti i kroz najvažniji vinski projekt u makedonskoj povijesti. U Tikvešu danas kažu da su projektima Barovo, Bela Voda i Lepovo željeli pokazati puni vinski potencijal svoje zemlje. Tvrde da im je bilo presudno da vina odražavaju karakter specifičnih terroira s kojih dolaze. Impresivna lista međunarodnih nagrada koje su dosad osvojila vina iz edicija Lepovo, Barovo i Bela Voda, pokazuju da je Tikveš zaista uspio preobraziti i svjetski afirmirati makedonsku vinsku scenu. Tikveška se vina danas izvoze u 25 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Australiju i Kinu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.