Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cichetti u Tomašićevoj najukusniji su mali sendviči u Zagrebu. Evo pet zaista posebnih

cichetterija-2

Zagrebački Blok bar u Tomašićevoj ulici, prije nekoliko je mjeseci ušao u novu inkarnaciju. Nakon nekoliko različitih barskih koncepata, postao je Cichetterija, prvi zagrebački lokal specijaliziran za cichette, tipičan venecijanski street food, izmišljen da se jede uz vino.

cichetti-viktor

Cichetti su vrlo specifičan format, vezana uz jedno mjesto, njegove običaje, tradiciju i stil života. No danas je i takvu vrlo lokalnu hranu puno lakše prenijeti i ukorijeniti na drugim mjestima nego ikad ranije. Zagrebački Cichetti su minimalistički lokal, u koji se prvenstveno dolazi na druženje i par čaša vina, koje prati nekoliko vrsta cichetta. Chichetterija nema preširoku ponudu što je ispravno, ideja je da se dio cichetta mijenja sezonski i ovisno o dostupnosti dobrih namirnica. Danas smo probali nove cichette, s mortadelom, chorizom, mariniranim inćunima, gorgonzolom i taleggiom. Sve dodatke, marinade, chutney, fermentacije, rade sami, pršut se reže na Berkelici na licu mjesta, a cichetti se rade po narudžbi.

Vinska lista je dobra, s nekoliko odličnih talijanskih vina poput Pieropanovog soavea i La Gustinianinog Gavi di Gavi, chiantija, nekoliko malvazija (mi smo naručili izvrsnu Bastiànovu malvaziju), rosea, sauvignona i sivih pinota, a imaju i par talijanskih koktelskih klasika poput Bellinija i Aperol Spritza. Ovo je naša top lista noviih cichetta iz zagrebačke Cichetterije koje smo probali u srijedu. 

1. Taleggio 

cichetti-taleggio

Samo šnita taleggia na crnom bezglutenskom kruhu apsolutni je pobjednik našeg ručka u srijedu. Sir je izvrstan, bogat, intenzivnog okusa, lagano rastopljen na  tanko rezanom, tek malo zepečenom kruhu. Klasični talijanski rukopis – fenomenalan okus postignut sa samo dva sastojka. 

2. Mortadela 

cichetti-mortadela

Tanko rezana mortadela s krupno sjeckanim prženim pistacijama i odličnim Caciocavallom Silano odlično je oživljena  namazom od marelice i pepperoncina. Potencijalni hit. 

3. Chorizo

cichetti-chorizo

Ovaj cichetto je barski zicer, štapići choriza s rajčicom i čilijem na namazu od svježeg sira na mekom bijelom kruhu dovoljno su pikantni i ljuti da vam bude dosta jedan do dva komada i, treba li spominjati, naprosto traže vino.

4. Srdele

cichetti-srdela

U ovom cichettu nije nam se svidio prejaki intenzitet češnjaka u podlozi od rajčice, ali tanko filirane, svježe, blistave srdele koje u Cichetteriji sami mariniraju, bile su izvrsne.

5. Gorgonzola

cichetti-gorgonzola

Ovo je klasična kombinacija okusa, gorgonzola, orasi i slatkasti aceto balsamico osvježen šipkom i tanko rezanim ljubičastim zeljem koje daje teksturu. Intenzivan, mastan, napravljen za bijela vina s više kiseline. 

S osjećajem za sastojke i okuse (za koje je zaslužan Cichetterijin chef Viktor), vinskom kartom i dodatnim kapitalom zaklonjene mirne terase, zagrebačka Cichetterija s toplijim danima ima potencijala postati gradski hotspot. Uskoro će ponudu proširiti s nekoliko sendviča i malih salata, aperitivom i vinskim promocijama.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.