Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MINI TASTING PROSECCA I TALIJANSKIH VINA IZ DELIIICIJA Elem je jedan od najluksuznijih i najboljih prosecca koji se prodaju u Hrvatskoj

elem-g

Elem Special Edition Valdobbiadene DOCG posve je netipično vino za prosecco na kakav smo svi navikli. Elem je suh kao barut, ne miriše po vinogradarskim breskvama, zrelim kruškama ili marelicama. Elem nije pjenušac kakav biste pijuckali uz zalazak sunca, ne razmišljajući o onom što pijete.

elem-tocenje-6

Elem je vrlo ozbiljno, čvrsto strukturirano vino s dugim, mineralnim završetkom, koje nam otkriva drugu, zanimljiviju i teže dostupnu stranu prosecca,koja ima svoje mjesto u ozbiljnoj gastronomiji. Primjerice, upravo se približavamo vrhuncu sezone kamenica, a Elem može solidno podnijeti i najmineralnije kamenice. Elem se još bolje slaže s jakovskim kapicama, kaneštrelama, kozicama i vongolama, pa čak i s manjim škampima.

Elem, naravno, nije potpuna iznimka na hrvatskom tržištu:Adami, Nino Franco i Bisol još su tri brenda prosecca, koji se mogu uvrstiti među krajnje ozbiljna i gastronomski svestrane predstavnike žanra. No, Elem je, osim zbog visoke kvalitete, zanimljiv zbog svoje kratke i uspješne prošlosti.

boce-sve
Canti vina prodaju se u trgovinama Deliiicije

Elem je, naime akronim za Eleonoru Martini, kćerku Giannija Martinija, nasljednika velike obiteljske vinske tvrtke Fratelli Martini, osnovane 1947. godine. Gianni Martini utemeljio je brend Canti 2001. godine u Milanu. Canti je nastao kao lifestyle brend, koji pokriva niz različitih talijanskih vinskih regija i stilova, od klasičnog prosecca, preko organskih vina, do sicilijanskih jednostavnih, ali srčanih crnih vina.

canti-prosecco-casa-2

Eleonora Martini pridružila se Cantiju 2011. godine, da bi zatim nastao Elem, jedan od skupljih prosecca na cijelom golemom tržištu najprodavanijeg pjenušavog vina na svijetu. Elem, koji se, naravno, proizvodi od sorte glera metodom Charmat /Marinotti (radi se o drugoj fermentaciji u tankovima a ne u boci kao kod klasičnih pjenušaca) danas je sasvim sigurno najprestižniji pjenušac obitelji Martini: Elem se u Hrvatskoj može kupiti u trgovinama Deliiicije.

canto-pinot-grigio-4

Deliiicije su uvezle još nekoliko vina pod egidom Canti. Prosecco Millesimato iz 2021. godine osvojio je nekoliko međunarodnih medalja; u ovom se slučaju radi o tipičnom, voćnom proseccu, sa slatko kiselim aftertasteom, koji fino ide uz suho voće, svježe voće, ali i krafne i panettone. Cantijev Prosecco Millesimato čini krafne manje teškim i užitnijim, a krafne ga, zauzvrat, čine živahnijim i svjetlijim. Riječ je o neočekivanoj, ali efektnoj kombinaciji. Kad prođe sezona krafni, i dođe sezona kasnog proljetnog i ranog ljetnog voća, probajte ga s jagodama sa šlagom ili sa sladoledom od jagoda. U međuvremenu ga možete piti uz kremšnite ili bijelu čokoladu.

canti-merlot

Cantijev sicilijanski Merlot iz 2020. voćno je vino srednjeg tijela s umjerenim alkoholom i mekanom teksturom: trebalo bi ga točiti uz pizzu, salate s tunom ili piletinom, i laganije meso s roštilja poput pilećih prsa ili lungića. Cantijev Pinot Grigio iz Veneta tipičan je sjevernotalijanski sivi pinot, s puno svježine i niskim alkoholom, koji se u barovima od Trsta do Venecije i Verone toči kao široko prihvatljivi aperitivo, uz hrpu čipsa, kikirikija, maslina i tramezzina.  Možete ga popiti koliko hoćete, nije skup i efikasno utažuje žeđ. Canti je, ponovimo, lifestyle brend, koji veoma dobro funkcionira u svom komercijalnom kontekstu. A Elem je zaista neobično ozbiljno pjenušavo vino s oznakom Prosecca.

violino

Fotografija/Luna Jovičić za Kult Plave Kamenice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.