Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVI SLUČAJ EKO SEVER? Zagrebačka Tvornica zdrave hrane Biotrgovina prodaje potpuno isti proizvod kao Lidl. Katkad i s Lidlovom etiketom

biotrgovina-kokosovo-ulje

Jutarnji list danas izvještava o clochemerleu u Tvornici zdrave hrane, koji bi se mogao pretvoriti u košmar za vlasnike tog zagrebačkog ekološkog trgovačkog lanca. Jutarnji, naime, piše o jednoj gospođi koja je u Tvornici zdrave hrane Biotrgovina kupila kokosovo ulje Nutrigold. Međutim, ispod etikete Nutrigold na teglici se nalazila Lidlova etiketa.

Gospođa je fotografije kokosova ulja s Lidlovom etiketom kupljene u Tvornici zdrave hrane objavila na društvenim mrežama. No, još je zanimljivija reakcija Tvornice zdrave hrane. Oni su se ispričali zbog propusta do kojeg je tvrde, naravno, došlo greškom, ali su priznali da je riječ o potpuno istom kokosovom ulju iz Slovenije koje se, eto, prodaje pod različitim etiketama: u Tvornici zdrave hrane na etiketi piše Nutrigold, a u Lidlu piše Lidl. Ovdje se postavlja strateško pitanje. Što će nam dućani poput Tvornice zdrave hrane Biotrgovine ako ti dućani prodaju posve iste proizvode kao Lidl? I je li riječ o teškoj manipulaciji vrijednosnim sustavima potrošača, da ne kažemo o prevari? Naime, u trgovine poput Tvornice zdrave hrane često odlaze kupci koji zaziru od prehrambenih proizvoda iz velikih supermarketa.

Kupnja u “zdravim” dućanima često je vezana uz potrebu kupaca za osvještenijim lifestyleom.  A sada se, odjednom, sadržaj tog lifestylea svodi na kupnju proizvoda iz najvećeg diskonterskog lanca. Je li, dakle, Tvornica zdrave hrane katkad zapravo isto što i Lidl, barem kad je riječ i zdravoj hrani? Ovaj slučaj strukturalno neodoljivo podsjeća na aferu Eko Sever, koju je bio otkrio Telegram. Podsjetimo, tvrtka Eko Sever tvrdila je da prodaje ekološko povrće iz vlastite proizvodnje a zapravo je prodavala masovnu robu sa zelene tržnice. Tvornica zdrave hrane Biotrgovina u Zagrebu ima devet prodajnih mjesta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.