Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Glavni sommelier Mugaritza iz restorana je ukrao više od 30.000 eura vina. Počinje mu s suđenje 

mugaritz-guillermo-cruz

U Baskiji u danas počinje suđenje Guillermu Cruzu, svojedobno proglašen najboljim sommelierom u Španjolskoj, za krađu vina iz slavnog restorana Mugaritz 2014. godine. Mugartiz chefa Andonija Aduriza jedan je od najvažnijih i najradikalnijih resotrana na svijetu, ima dvije Michelinove zvjezdice i na 14. mjestu liste World’s 50 Best Restaurants. 

Mugaritzov sommelier Guillermo Cruz otkaz je dobio nakon što je otkriveno da je iz podruma ukrao niz verijednih vina, koja je popio sam ili ih preprodao, pišu lokalni mediji.  Ukupna šteta procjenjuje se na oko 30.000 eura. Nakon otkaza Mugaritz je protiv Cruza podnio i kaznenu prijavu na temelju koje je otvoren proces koji bi trebao završiti presudom. Otkaz je, međutim, poništen na Vrhovnom sudu. Sud je otkaz proglasio nezakonitim, tvrdeći da je Mugaritz, koji svaka tri mjeseca radi inventuru vinskog podruma, mogao vidjeti da se “manjak brojnih boca” ponavlja “mjesecima.”  Budući da u Mugaritzu od zaposlenih nisu tražili “nikakvo obrazloženje” za nestale boce iako tvrde da je Cruz krao vina “ mjesecima prije otkaza”, sud Mugaritzov “pasivni pristup” smatra implicitnim “pristankom na radnje” sommeliera.

guillermo-cruz

U drugom procesu, ovome koji danas počinje u Baskiji na temelju kriminalističke istrage, Cruz bi  mogao dobiti do dvije godine i tri mjeseca zatvora. Guillermo Cruz glavni je sommelier Mugaritza postao 2018. godine. Kao glavni sommelier imao je potpunu slobodu u nabavi i prodaji vina, sastavljanju vinskih lista i upravljanju vinskim podrumom. To je povjerenje zloupotrebio i ovih dana će se suočiti s posljedicama. Mugaritz od Cruza traži 31.854 eura odštete plus zakonski propisane kamate. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.