Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U zagrebačkoj vinoteci Moments održano je iznimno važno kušanje mladih bordoških vina iz veoma dobre berbe 2018.

moments-bordeaux

Poznavanje bordeauxa jedan je od preduvjeta za poznavanje vina. Zaista se ne možete potupno ozbiljno i cjelovito baviti vinom, a da ne poznajete bordoška vina. Poznavanje crnih bordeauxa za ukupno znanje o vinu jednako je važno kao poznavanje matematike za studij klasične ekonomije, ili poznavanje jezika za studij književnosti.

U Hrvatskoj vrlo malo ljudi zna bilo što supstancijalno o bordeauxima: radi se o obitelji Dusper, o maksimalno desetak sommeliera, edukatora i restoratera, o Željku Bročiloviću Carlosu, Dinu Kušenu i vlasnicima Pago Croatie. Tu još treba dodati vrlo malobrojnu grupu privatnih kolekcionara. Stoga je svako reprezentativno kušanje bordeauxa istodobno i važno prenošenje znanja i to onog znanja koje kronično nedostaje hrvatskoj vinskoj sceni. Jedno je takvo kušanje, više nego reprezentativno, održano u četvrtak u vinoteci Moments u Masarykovoj ulici. Ovaj je tasting bio poseban po tome to su se točila isključivo vina iz 2018. godine, berbe koja bi mogla postati legendarna, a koja već sada, uz 2015. i 2016. sigurno spada među tri najbolje prošlom desetljeću.

Sada se, naravno, postavlja pitanje zašto kušati vina koja će doći u pitko stanje j tek za tri, sedam ili deset godina? Pa zato da bismo naučili kako se vina grade, mijenjaju i dozrijevaju prije nego što dostignu svoj vrhunac. U Momentsu su se prošlog četvrtak točila sljedeća vina iz berbe 2018:

Chateau Fourtet, iz Saint Juliena (97 bodova Robert Parker, 97 bodova Decanter)

Chateau Gruaud Larose iz Saint Juliena (97 bodova Jeb Dunnuck, 95 bodova James Suckling)

Chateau Brane Cantenac iz Margauxa (96 bodova Wine Enthusiast)

Chateau Haut Bailly iz Pessac Leognana (99 bodova James Suckling, 98 bodova Decanter, 98 bodovaJeb Dunnuck)

Chateau Duhar Millon iz Pauillaca (96 bodova James Suckling).

Kušanja poput ovog bordoškog, održanog u Momentsu, upravo su neophodna za dizanje standarda poznavanja vina u Hrvatskoj.

Stoga nas veseli što možemo najaviti da će se početkom ožujka u Theatriumu Filipa Horvata održati  tasting s večerom, posvećen 1990. godini, jednoj do najznačajnijih bordoških berbi unatrag barem pola stoljeća. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.