Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SIGN ‘O’ THE TIMES U nekadašnjem prostoru sjajnog Meseka na tržnici Kvatrić otvorila se mesnica Agrozelina

agrozelina-kvatric

Mesnica Meseko bila je fenomen. Krajnje profesionalni, brzi, uslužni i, najvažnije, imali su sjajno meso. Pred Mesekom su uvijek bili redovi. Ne samo subotom kad su na Kvatriću redovi pred svakom trgovinom. Pred Mesekom se uvijek strpljivo čekalo, a njihovi prodavači pobrinuli su se da vam čekanje bude i duhovno iskustvo. Na stoliću pred vratima, uz tekućinu za dezinfekciju ruku dugo je stajao plastificirani print Desiderate.

U toj neobičnoj mesnici svojedobno je radi vjerojatno najbolji mesar u Zagrebu, likom i stilom biste ga prije svrstali u japanski kaiseki restoran nego u mesnicu na hrvatskoj tržnici. Suzdržan i koncentriran, strpljivo je čistio svaki višak, žilicu i komadić masnoće na mesu koje ste naručili. Šnicle je rukom rezao precizno u milimetar, svaki isto. I onda bismo svi čekali kad bi pred božić netko naručio kilu telećih šnicla i meditirali gledajući kako ih sensei stručno i detaljno čisti.

Znalo se kojim danom dolazi teleći but, kojim juneći flam, kad stižu ramsteci rebra i kad treba doći za tek pečene čvarke, one veće deluks, koji su se u ustima topili kao lardo. Tako je bilo u Meseku. Onda je nestao studiozni mesar, pa se jedno vrijeme situacija normalirizirala, pa su se počeli pojavljivati neki neljubazni mesari koji nisu imali pojma ni o čemu, nenavikli na zahtjeve Mesekovih kupaca. Meseko se onda zatvorilo i više se nikad nije ponovno otvorilo. U njihovom prostoru nedavno je počela raditi nova mesnica Agrozeline.

Agrozelina je lokalni proizvođač mesa, zagrebačkim kupcima najpoznatiji po mesnici na utrinskom placu, a najšira javnost bi je se sjetila iz dvije priče koje su svojedobno privlačile pažnju na portalima. U velikom skandalu s pokvarenim i neispravnim mesom koji je Hrvatsku potresao prije pet godina u inspektoratovom povlačenju mesa i drugih proizvoda zbog salmonele povučene su i Agrozelinine kobasice.

Lani su, pak, bili žrtve bizarne pljačke. S njihove farme kraj Križevaca dvojica lopova, poznati kao Zeko i Suki, ukrala su 73 svinje u vrijednosti oko 100 tisuća kuna. Krali su ih postupno, od prosinca do veljače, jer je Zeko radio na farmi pa je imao ključ. Suki bi došao s kombijem, ubacili bi par svinja, odvezli ih i prodali. “Svinje smo odvozili pomoću kombi vozila ‘A je to’. Taj najam vozila obavio je Suki jer je on nekad bio zaposlenik tog obrta. Suki je svinje dalje prodavao, ja nemam pojma kome,” rekao je Zeko policiji, a prenio 24sata

Zeko je tvrdio da ga je Suki nagovorio na krađu jer mu je trebao novac i da je on prodavao svinje bez Zekinog utjecaja. Priznali su da su ukrali tridesetak svinja ali nikako 73, i da su na prodaji zaradili i međusobno podijelili dvije tisuće eura.  Kad je vidio da bi mogao završiti u zatvoru, Zeko je promijenio priču i tvrdio da su on i Suki svinje vozili za šefa. Suki je krivio Zeku. Tvrdio je da je Zeko organizirao krađu jer mu gazda nije dao plaću i da je njemu, Sukiju, davao 300 kuna po turi za prijevoz ukradenih svinja i još 200 kuna za najam kombija A je to. Suki kaže i da mu je bilo čudno da se Zeko ne krade svinje pred nadzornim kamerama. Kamere, međutim, nisu radile a svinjokradice će vjerojatno završiti u zatvoru. Agrozelina ima pet mesnica u Zagrebu, na utrinskom i trešnjevačkom placu, u Španskom, na Kvatriću i Britancu, i dostavlja meso preko Wolta i Glova. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.