Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Izašla je Forbesova lista najcool restorana u kojima svaki pošteni foodie mora jesti ove godine

f-alpinn

Trojica stručnjaka, Kristian Brask Thomsen, Marco Invernizzi i Aiste Miseviciute, proputovali su svijet da bi sastavili jednu od najpraćenijih Forbesovih restoranskih klasifikacija, godišnju listu deset najcool restorana u kojima treba jesti. Kriteriji za ulazak na ovu listu su ozbiljni, ali da pojednostavimo, sastavljena je za foodieje. Ljude koji religiozno obilaze restorane, duboko se uživljavaju u iskustvo i gorljivo svoja iskustva dijele s bratskim foodiejima.

Iako je na listi nekoliko vizualno zaista spektakularnih restorana, fokus autora je na kvaliteti hrane i ozbiljnosti koncepta koji ipak u sebi mora imati nešto teatralno. Lista počinje s AlpiNN-om u Marebbeu, smještenom na jednom od najviših vrhova Dolomita, gdje chef Norbert Niedelkofler servira elegantnu planinsku kuhinju temeljenu na njegovim čvrstim principima lokalnosti. 

alpinn

“Gosti mogu uživati ​​u jelovniku inspiriranom planinom, strogo sezonskom i ekološkom po izboru lokalnih namirnica. Sve u jednom prostoru, koji izgleda kao dnevni boravak na visokoj nadmorskoj visini i nudi prekrasan pogled od 270 stupnjeva na okolne doline i snježne planine,” piše Forbes, “Gosti osjećaju, dišu, kušaju i na kraju se izgube u ovom jedinstvenom prirodnom okruženju u najsofisticiranijem restoranu u Europi.”

f-baga

Slijedi nešto sasvim drugačije, mediteranski ambijent Andaluzije u restoranu Bagá u gradu Jaènu. Kuhinja chefa Pedra Sancheza je “tehnički savršena, ugodna i ukusna,” tvrde Forbesovi autori, “ali u isto vrijeme odvažna i pomiče granice kreativnosti. Kome bi palo na pamet poslužiti govedinu odležanu 180 dana s umakom od vanilije ili saćem uz praline od pečenog češnjaka? Zahvaljujući Pedrovom dodiru, sve ove kombinacije funkcioniraju savršeno.”

Haoma u Bangkoku na listu je ušla kao moderni indijski restoran s Michelinovom zvjezdicom u kojem chef obrađuje povrtnjak.  “Haoma, jedan od najvećih restorana na svijetu, nudi drugačije, vrlo originalno i zabavno iskustvo.”

f-ikoyi

Engleska je dobila mjesto na listi s restoranom Ikoyi, koji je pet godina nakon otvaranja osvojio prvu, a zatim i drugu zvjezdicu za kuhinju temeljenu na britanskim sastojcima i izdašnoj količini količinom zapadnoafričkih aroma. “Jedan od najvećih vizionara među europskim chefovima, Jeremy Chan, osnovao je Ikoyi s prijateljicom Iré Hassan-Odukale 2017, inspiriran nigerijskom kuhinjom, nečuveno za to vrijeme.”

f-jean-georges-philadelpia

Na sredini ljestvice je Jean Georges u Philadelphiji, koji sa senzacionalnim pogledom na vodopad nudi meni s francuskim utjecajima.“Jedan od najspektakularnijih restorana u Americi,” tvrdi Forbes,”Gosti uživaju u zalasku sunca koji oduzima dah i globalnim okusima ukorijenjenima u  francuskoj tehnici zbog kojih su Jean-Georgesovi restorani toliko omiljeni diljem svijeta.”

f-lafleur

Lista se nastavlja s Lafleurom u Frankfurtu, koji poslužuje dva jelovnika, mesni i glavni, vegetarijanski. “Između nebodera i financijskih tvrtki nalazi se Lafleur, restoran s dvije Michelinove zvjezdice smješten u divovskom vrtu palmi”, opisuju autori liste, “Upravo ovdje Andreas Krolik stvara vegansku visoku kuhinju od 2014, mnogo prije nego što je postala trend. I to s intenzitetom, dubinom i složenošću zbog kojih zaboravimo da jedemo meso ili ribu.”

f-villa-madie

Na sademom mjestu je francuski Villa Madie, restoran s tri zvjezdicei pogledom na more u luci Cassis, chefovskog tandema Marielle i Dimitrija Droisenaua.  “Njihova se ljubav ogleda u njihovoj kuhinji,” romantizira Forbes, “hrana je puna svjetla, boja i majstorski uravnoteženih okusa. Bez sumnje jedno od najboljih otkrića ove godine.”

f-melisse-santa-monica

U Melisseu, pod kalifornijskim suncem Santa Monice, chef Ian Scaramuzza ima pet stolova za 14 gostiju. “Blagovaonica u backstageu,”piše Forbes. 

f-silver-lake-farm

Na listi je i Silver Lake Farm, restoran usađen u prirodu Georgie sa spektakularnim pogledom na planine. To je izolirana seoska kuća smještena u Kakhekiju, u poznatoj američkoj vinskoj regiji, koja hranu poslužuje na verandi u zelenilu. “Ovo netaknuto imanje najbolje se može opisati kao ultra-glamurozna ljetna vila,”zaključuje Forbes.

f-Tsurutokame

Na desetom mjestu je restoran Tsurutokame u Tokiju, u čijoj brigadi su samo chefice koje brinu za 14 gostiju i poslužuju im ultimativnu sezonsku japansku hranu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.