Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šoškići su buteljirali Haiku 4, nasljednika platinastog i rasprodanog Haikua 2

Platinasta Decanterova medalja i 97 bodova za oranž Haiku 2 plešivičke obitelji Šoškić spada među najveće hrvstske vinske senzacije u 2022. godini. Ne znamo, naime, ni jednog debitanta koji je odmah osvojio platinu na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. A Siniša Šoškić i njegovi sinovi Vjekoslav i Leonardo prve su butelje napunili tek prije tri godine, dok je sam Haiku doslovno debitant: vino nagrađeno platinastom medaljom prvi je Haiku dosad napravljen. Ovih smo dana probali Haiku 4, koji se u svemu osim u visokoj kvaliteti, drastično razlikuje od svog šampionskog prethodnika. 

Počnimo s bojom. Haiku 4 svjetlocrvene je, poluprozirne boje. U starom Bordeauxu takva su se vina zvale clairet (ne claret nego clairet). Živahna boja novog Haikua podsjeća na ciklame. Boja dolazi od crnog pinota, jedne od četiri sorte od koje je napravljen Haiku 4 (Haiku 2 proizveden je od dvije sorte). Grožđe za Haiku 4 macerirano je 30 dana, što je bitno kraće od Haikua 2.

Logično je stoga da Haiku 4 ima mekšu teksturu, manje tanina i ostavlja elegantniji dojam. No, glavna značjaka ovog dosta impresivnog vina, kojem treba još najmanje pola godine odležavanja u boci, jest zaigrani kontrast vibrantnog rizlinga s crvenim voćem crnog pinota. Uz to, Haiku 4 naglašeno je svjež, pun i visokih i niskih tomova i gastronomski iznimno podatan; od sushija s tunom i jeguljom, preko dimljenog lososa i lososa na žaru, do pečene piletine, dobrih svinjskih kotleta, pečene teletine, ali i friganih lignji. Vjerojatno dobro ide uz currye s kokosovim mlijekom, ali to ipak moramo provjeriti.

Haiku 4 sasvim je sigurno kandidat za visoka međunarodna priznanja. Mnogo je važnije što Haiku 4 pokazuje da Šoškići žele eksperimentirati i istraživati. Da su htjeli igrati na sigurno, mogli su napraviti kopiju prvog Haikua, sve odmah prodati i veselo promatrati stanje na računu. No, ovako je puno uzbudljivije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.